Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la invitația PC Pr. Paroh Albu Gabriel, preoții Cercului Pastoral Nr. 4 „Sf. Antipa de la Calapodești”, sub protia PC Pr. Protopop Alexandru Grigoraș, s-au unit în rugăciune în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, în ziua de prăznuire a Sfântului Sfințit Haralambie, unul din sfinții care ocrotesc această parohie prin părticele din Sfintele lor Moaște.
În cadrul cuvântului de învățătură rostit la Sfânta Liturghie, Părintele Protopop a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, precum și cuvântul de felicitare al acestuia pentru lucrările de înfrumusețare a bisericii parohiale și de construire a Așezământului Social Filantropic al Parohiei care se pregătesc să primească veșmântul sfințirii anul acesta.
Totodată, a evidențiat aspecte din viața Sfântului Mucenic Haralambie care pot fi luate ca model de fiecare creștin și puse în practică spre mântuirea sufletului: dreapta mărturisire a lui Dumnezeu, tăria credinței și iubirea pentru aproapele:
„Este o zi binecuvântată pentru parohia frățiilor voastre deoarece aveți aici din mila lui Dumnezeu un mic fragment din Sfintele Moaște ale Sfântului Sfințit Mare Mucenic Haralambie, unul dintre numeroșii sfinți care au urmat lui Hristos. Veți auzi citindu-se la momentul potrivit viața acestui sfânt și punând în oglindă viața noastră, să ne gândim dacă ne recunoaștem noi înșine în modul de viețuire al său. Multe chinuri a îndurat Sfântul Haralambie, chiar inimaginabile pentru noi deoarece în zilele noastre, abia putem răbda un cuvânt de ocară, nemaiputând fi vorba de altfel de lucruri.
Sfântul Haralambie a trăit din mila Domnului 113 ani iar la batrânețile sale s-a lăsat supus unor astfel de chinuri, unor asemenea torturi, fizice și psihice dar și sufletești pe care noi nu cred că ne-am putea imagina că le-am putea trăi, decât dacă avem credință puternică și statornică în Dumnezeul Cel Adevărat.
Credința este cea care dă putere omului să Îl mărturisească pe Dumnezeu, să fie împreună cu Dumnezeu și să rabde și să poată duce această luptă duhovnicească. Văzându-ne poate neputincioși în credință, să alergăm de fiecare dată la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, să luăm putere de la Dumnezeu pentru a ne lupta în dobândirea mântuirii și luptându-ne, pentru o clipă de pocăință Dumnezeu să dăruiască iertare păcatelor noastre.
Să venim la sfinți, să le citim viețile și acatistele, chemându-i în rugăciune pentru a ne înfrupta și noi din darurile lor pentru că în momentul în care îl chemi pe sfânt în ajutor, el vine din încredințarea lui Dumnezeu și dacă ai puțină credință îți dă din credința lui, dacă ai puțină răbdare, îți dă din răbdarea lui... Sfinții să ne fie modele de viețuire pentru că ei ne sunt și pururea rugători înainte Tronului Preasfintei Treimi, doar dacă îi vom căuta și îi vom chema spre ajutor”.
La final, părintele paroh a mulțumit Chiriarhului locului pentru binecuvântare și pentru purtarea de grijă aratată față de comunitatea din Parohia Huruiești 1, Părintelui Protoiereu și preoților slujitori precum și ostenitorilor care contribuie mereu la înfrumusețarea Casei lui Dumnezeu dar și la sprijinirea programelor filantropice ale parohiei.