Întrunirea Cercului Pastoral „Pr. Vasile Heisu” la Parohia Fulgeriș, Protopopiatul Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 10 februarie 2023, comunitatea Parohiei Fulgeriș a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Nr. 3 „Pr. Vasile Heisu” al Protopopiatului Sascut.

Astfel, începând cu ora 15.00, răspunzând invitației părintelui paroh Marian Gabriel Radu, preoții acestor parohii s-au unit în rugăciune, sub protia PC Pr. Protopop Alexandru Grigoraș, înălțând rugăciuni pentru a coborî Harul Duhului Sfânt spre sfințirea untdelemnului în cadrul Sfintei Taine a Maslului, spre iertarea păcatelor și vindecarea de bolile sufletești și trupești a tuturor celor care s-au adunat cu credință în ajutorul lui Dumnezeu.

În ziua prăznuirii Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, un sfânt care a ajuns la adânci bătrâneți și a primit mucenicia pentru mărturisirea Dumnezeului Celui Adevărat, în contextul declarării în Patriarhia Română a anului 2023 ca An Omagial al pastorației persoanelor vârstice, preoții prezenți la această seară de rugăciune au înălțat rugăciuni pentru toți cei alfați în neputințe trupești, toți cei care la vârstă înaintată se află în însingurare sau în azile de bătrâni, rugându-L pe Dumnezeu să le dăruiască alinare și putere de a duce Crucea spre mântuirea sufletelor lor.

Cu acest prilej, Protoiereul locului, în cuvântul de învățătură rostit în cadrul acestei slujbe a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim precum și mesajul de felicitare al Înaltpreasfinției Sale pentru părintele paroh și pentru comunitatea păstorită de el, care deși este aflată într-o zonă defavorizată din punct de vedere material, totuși, stau strâns uniți în jurul bisericii satului, fiind prezenți în comuniune unii cu ceilalți în cadrul sfintelor slujbe oficiate în acest sfânt locaș.

Totodată, părintele protopop a evidențiat folosul prezenței noastre la sfintele slujbe:

„Am venit în această seară la Biserică pentru a ne ruga, pentru a ne întâlni cu Dumnezeu și împreună uniți în rugăciune, să mijlocim la Dumnezeu iertare față de păcatele noastre, vindecare de bolile noastre sufletești și totodată, vindecare pentru trupurile noastre cele neputincioase.

Această Taină a Maslului are puterea, dreptslăvitori creștini, de a ierta și păcatele. Ați auzit în toate rugăciunile care s-au citit, nu doar rugăciuni de vindecare pentru trup, pentru că nu acest lucru este important în iconomia mântuirii noastre. Trupul este slujitor al sufletului și prin el putem să ne mântuim, primind și paharul suferinței, cu credință în iertarea lui Dumnezeu ca urmare a răbdării noastre în necaz și în suferință, noi îl primi pentru mântuirea sufletelor noastre.

Acesta este scopul vieții omului pe pământ! Nu să împărățească în lumea aceasta deoarece nimeni nu trăiește în această lume veșnic. Noi nu suntem doar ai lumii acesteia ci în primul rând, suntem ai veșniciei, pentru că am fost creați veșnici și sufletul nostru vine de la Dumnezeu și este nemuritor.

De aceea, în lumea aceasta, oricâtă suferință am avea, aceasta o recunoaștem și primim ca un mijloc de desăvârșire, de despătimire, de rupere a tuturor lanțurilor care ne țin pe noi lipiți de pământul acesta. Prin suferință ne smerim, vedem că suntem neputincioși în fața certării Domnului și în momentul acela ridicăm ochii către Cer și ne aducem aminte de Dumnezeu.

Cât de bun și înțelept este Dumnezeul nostru că printr-o certare mică, dacă înțelegem înțelepciunea lui Dumnezeu pusă în paharul acesta al suferinței, noi putem să câștigăm Împărăția Cerurilor. De aceea avem nevoie să venim cât mai des cu putință pentru a ne adăpa de la Izvorul Harului care este Sfânta Biserică.

Avem nevoie să venim și să-L primim înăuntrul nostru pe Dumnezeu prin Însuși Trupul și Sângele Său care ni se face părtaș în mod gratuit. Devenim în acest mod purtători de Hristos, doar să ne dorim acest lucru, doar să încercăm cu puținul pe care îl putem face în viața aceasta, să ne trudim spre a împlini voia lui Dumnezeu”.

La final, părintele paroh Radu Marian Gabriel, a mulțumit Ierarhului locului pentru binecuvântarea și purtarea de grijă pe care o are față de comunitatea credincioșilor din această parohie, Părintelui Protopop și preoților împreună slujitori pentru rugăciuni și prezență, precum și tuturor ostenitorilor care contribuie la activitățile filantropice și duhovnicești ale parohiei.

În cadrul întâlnirii preoților ce a urmat slujbei Sfântului Maslu, în Contextul Anului Comemorativ al Imnografilor în Patriarhia Română, PC Pr. Paroh Radu Marian Gabriel a susținut o conferință cu tema „Școlile de muzică bisericească din Eparhia Romanului" prin care a evidențiat din punct de vedere istoric felul în care s-a dezvoltat învățământul teologic și muzical bisericesc în cuprinsul eparhiei Romanului începând cu secolul al XVIII-lea.