Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în seara zilei de luni, 31 iulie 2017, de înainte prăznuirea Scoaterii Sfintei Cruci și lăsatul secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului și în contextul Anului Omagial al iconarilor și pictorilor bisericești, preoții Cercului Pastoral numărul 3 „Acoperământul Maicii Domnului”, s-au întâlnit în duh și rugăciune în Biserica „Vovidenia” din Luncani, Protopopiatul Bacău.
La doar 3 km distanță de Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, metoc chiriarhal, așezată într-un spațiu mirific natural cu aerul tonifiant și reconfortant al pădurilor de fag și stejar, se află Biserica „Vovidenia” din localitatea Luncani, monument istoric și de arhitectură cu o vechime de peste 300 de ani.
La această biserică închinată „Intrării Maicii Domnului în biserică”, de la poalele dealului Stana și străjuită de vârful Chicerea Mare, ca un Ceahlău al Moldovei, în mijlocul preoților Cercului pastoral nr. 3 a fost prezent PC preot Costică Busuioc, protopop al Bacăului, însoțit de PC părinte Ciprian-Mihai Olteanu, secretar protopopesc și preotul Iulian Popa, coordonator al Cercului Pastoral, care au fost înconjurați de alți preoți și de mulțimea enoriașilor în frunte cu edilul comunei Mărgineni, primarul Ionel Popa.
Activitatea a început cu slujba acatistului Sfintei Cruci urmată de o rugăciune de mulțumire pentru cele primite de la Dumnezeu și apoi de slujba parastasului pentru familia pictorului Giorgi Zugrav, pictorul icoanelor împărătești mai noi de la tâmpla bisericii, pictată în anii 1883-1884, și a preoților slujitori din 15 iunie 1755 (Varlaam Năcescu) și până astăzi (preotul Emilian Damaschin).
PC preot paroh Vasile Gânju, a ținut la final un referat având ca temă: Pictura bizantină de pe registrele iconostasului Bisericii de lemn Vovidenia, subliniind faptul că „moșii și strămoșii noștri ne vorbesc în tăcere, Biserica Luncanilor fiind o mărturie a geniului creator popular din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Luncanii, păstrători de datini și de tradiții multiseculare au conservat astfel pentru viitor unul dintre cele mai minunate monumente istorice și de artă populară din zona Bacăului”.
Părintele protoiereu Costică Busuioc, la rândul său, a reliefat importanța postului ce va începe și a accentuat și valoarea bisericii monument istoric.
După rugăciunile de dezlegare ce se citesc la începutul fiecărui Post, PC părinte protopop a încredințat pe cei prezenți de toată dragostea Chiriarhului locului, a IPS Ioachim, îndeamnând totodată pe cei prezenți să trăiască în unire și înțelegere.
La final, preotul paroh a invitat pe toți cei prezenți în biserică la o agapă creștină pregătită la Așezământul Social-filantropic parohial „Sfântul Vasile cel Mare”.
(pr. Vasile Gânju)