Parohia Grozești, Oituz, și-a sărbătorit la sfârșitul săptămânii trecute hramul de iarnă - Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur la Constantinopol, anul acesta împlinindu-se 1620 de ani de la exilul sfântului, din anul 404. Odată cu sărbătoarea hramului au mai fost punctate în parohie alte două evenimente, respectiv împlinirea a 110 ani de la sfințirea bisericii închinate Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena și 90 de ani de la trecerea la cele veșnice a preotului Ioan Tudorache, ctitorul bisericii.
Seria evenimentelor duhovnicești a început vineri seara când a fost săvârșită Slujba Privegherii, a doua zi fiind săvârșită Sfânta Liturghie cu prilejul hramului de către un sobor de preoți din parohiile vecine. Seara a fost săvârșită din nou slujba Vecerniei, iar duminică dimineață a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care a făcut parte și starețul mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, protos. Elisei Nedescu, preoții parohiei: Simion Purice și Bogdan Piștea, care au sărbătorit și ei 10 ani de la hirotonie, și alți preoți invitați.
Duminică, înainte de Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a sfințit Portalul Oituzului, un monument care marchează 110 ani de la debutul Primului Război Mondial, după care, în biserica parohiei a citit rugăciunea de dezlegare arhierească pentru toți cei prezenți.
În cuvântul de învățătură rostit la Sfânta Liturghie, ierarhul a evocat viața pilduitoare a Sfântului Ioan Gură de Aur:
„Sfântul Ioan Gură de Aur rămâne slăvit în Biserica Ortodoxă pomenindu-l în fiecare Sfântă Liturghie pentru că este sfântul care nu și-a căutat nici odihna, nici slava aici pe pământ, și a știut că slava și demnitatea de ierarh cinstirea de la oameni să o poarte nefățarnic, nelepădând-o, dar întotdeauna aducându-o ca jertfă Domnului, înțelegând că toată slava pe care omul o dă preotului și episcopului este slava pe care o arată lui Dumnezeu și slava care unește pe om cu Dumnezeu Cel care lucrează în această lume prin preoți, prin episcopi, prin întreaga ierarhie care există în Biserică”, a arătat între altele în cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.
După otpustul Sfintei Liturghii, arhim. Nicolae Dănilă, coordonatorul sectorului exarhat al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și starețul Mănăstirii Giurgeni, fiu al satului, a mulțumit ierarhului pentru slujire, transmițând în același timp cuvântul de binecuvântare al chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, iar preoții parohie au dăruit ierarhului o icoană a hramului, un epitrahil și un omofor.
O delegație a Filialei Județene Cultul Eroilor, din care au făcut parte Dănuț Voicu – președinte, Cristinel Aioanei – prim-vicepreședinte și Petru Done – secretar a participat la eveniment. Cu acest prilej, Dănuț Voicu a evocat importanța cinstirii memoriei Eroilor Neamului care s-au jertfit în luptele de pe Valea Oituzului și a Trotușului în Primul Război Mondial și a înmânat Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul o plachetă acrilică din partea Filialei Cultul Eroilor.
La rândul său, în numele preoților din Protopopiatul Onești, părintele Petru Pavăl și-a exprimat bucuria de a avea în protoierie pe Preasfinția Sa îndemnând pe credincioși să îl poarte pe ierarh în rugăciunile lor.
„Darurile pe care părinții împreună cu dumneavoastră le-ați oferit Preasfințitului nu sunt doar o expresie a mulțumirii, ci ca o expresie a amintirii, o amintire care responsabilizează ca atunci când le va folosi să își amintească de dumneavoastră și să vă pomenească în rugăciune. Și această amintire pe care Preasfinția Sa o lasă în inimile noastre să fie și pentru dumneavoastră în egală măsură ca responsabilitate de a-l pomeni în rugăciune și de a duce această bucurie nu doar ca un eveniment care s-a întâmplat în această zi, ca un lucru care apare în poze sau știri, ci ca un eveniment duhovnicesc care v-a marcat”, a arătat părintele Petru Pavăl.
La final, părintele paroh Simion Purice a mulțumit Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul pentru slujire și binecuvântare, înaltpreasfințiților părinți Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, că au binecuvântat ca în Parohia Grozești să vină și să slujească Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, dar și clericilor care au slujit și credincioșilor care s-au bucurat împreună în aceste zile de sărbătoare.
După Sfânta Liturghie, ierarhul, împreună cu clericii care au slujit, a vizitat cimitirul eroilor din proximitatea bisericii, acolo unde au fost înhumați peste 18.000 de eroi căzuți în bătăliile de pe valea Oituzului, apoi Așezământul Social-Filantropic de la Hârja, coordonat de pr. consilier ic. stavr. dr. Ilarion Mâță, unde Preasfinția Sa a citit rugăciuni bătrânilor și bolnavilor îngrijiți în acest centru al bisericii.
Enoriașii parohiei au primit fiecare câte o icoană cu Sfântul Ioan Gura de Aur.
Răspunsurile la strană au fost date de corul Parohiei Grozești.