Întreită sărbătoare la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău

Duminică, 1 mai 2022, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău a fost o întreită sărbătoare. Prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba Sfintei Liturghii, în a doua duminică după Paști, marcând astfel: împlinirea a 22 de ani de la hirotonia ca arhiereu, hramul principal al bisericii, dar și primul hram al Așezământului social-cultural pus anul trecut sub ocrotirea Sfântului Apostol Toma.

La Sfânta Liturghie arhierească oficiată la Biserica „Sf. Gheorghe” din Roman, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost înconjurat de un sobor de preoți alcătuit din consilieri de la Centrul eparhial, protoierii de Roman și Bacău, preoți și diaconi romașcani și băcăuani. Răspunsurile la strană au fost date de corul "Anastasis" al parohiei „Sf. Gheorghe”, dirijat de prof. Anamaria Zodian.

La cuvântul rostit după Evanghelia zilei, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a subliniat importanța și complementaritatea rațiunii și credinței în asumarea adevărului Învierii lui Hristos:

„Cred ca să înțeleg Învierea lui Hristos sau înțeleg ca să cred? Punem înainte credința sau rațiunea? Acestea sunt întrebări pentru noi, creștinii de astăzi! (...)

Noi, cei care nu am văzut Învierea, trebuie să punem înainte credința, care lămurește rațiunea. Deci nu punem rațiunea înaintea credinței, căci rațiunea ne este dată nu pentru a cunoaște adevărul revelat – ce este el în sinea lui, ci pentru a-l accepta așa cum este. Dacă rămânem în Hristos și credem în El, înseamnă că ne facem părtași cu apostolii și cu toți cei care, de-a lungul veacurilor au devenit fii după har. Rațiunea noastră trebuie să se oprească în fața Rațiunii divine, care ne preia, iar noi, prin credință, descoperim tainele lui Dumnezeu, care ne sunt date nouă, ca să putem urma calea Lui.”

În concluzie, pentru a înțelege, să ne folosim de rațiune, pentru a accepta Învierea este necesară credința. Iar pentru mântuirea sufletelor noastre, „Noi nu avem nevoie de un Hristos biologic, ci de cel teologic.” a adăugat ierarhul.

În continuare, părintele Eugen-Ciprian Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău a dat glas unor rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, la împlinirea a 22 de ani de la primirea darului binecuvântat al arhieriei. La 1 mai 2000, PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, l-a hirotonit întru arhiereu pe arhim. Ioachim Giosanu, actualul Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie arhierească de astăzi s-au bucurat și de prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni (Neamț), care a poposit, ca în fiecare an, pentru câteva zile la Biserica băcăuană „Sfântul Gheorghe”. Icoana cu trei ochi și două guri adusă zilele acestea la Biserica „Sf. Gheorghe” este îmbrăcată în argint și a fost dăruită Mănăstirii Giurgeni la data de 6 august 1831.  Ea a fost pictată în anii 1740 – 1750 de către zugravul Nectarie. Astăzi icoana este recunoscută pentru miracolele pe care le înfăptuiește. Cel de-al treilea ochi și cea de-a doua gură au apărut fără intervenție omenească, prin voie dumnezeiască, pe icoana deja pictată, ceea ce o face unică în lume. Minunile trăite de credincioși au făcut înconjurul țării și oameni din toate regiunile merg acum la Giurgeni să ceară ajutorul Maicii Domnului, închinându-se ei, în fața acestei icoane.

Icoana nu are o dată de prăznuire proprie. Pelerinii o cinstesc la 6 august, data la care aceasta a intrat în posesia mănăstirii, dar și la hramul lăcașului de cult (Nașterea Maicii Domnului), ca și la celelalte sărbători închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii arhierești IPS Părinte Ioachim a făcut rugăciuni speciale de binecuvântare a începerii lucrărilor pentru schimbarea învelitorii acoperișului bisericii, la care nu s-au mai desfășurat de întreținere de peste 15 ani. Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău, ridicată între anii 1935-1939, este situat în partea de sud a oraşului, pe strada Mărăşeşti, nr. 100, având în preajmă Universitatea Bacău, Cimitirul Central şi Spitalul Judeţean, Poliţia Judeţeană ș.a. deservind credincioşii din cartierul Cornişa Bistriţei. Biserica este cunoscută în pentru activitatea social-filantropică ce se desfășoară aici, cu binecuvântarea ierarhului: zilnic, pe întreg parcursul anului școlar, copii proveniți din familii defavorizate primesc un prânz cald, în fiecare dintre cele 4 mari posturi de peste an, bătrânii singuri primesc pachete cu alimente de bază; pe parcursul anului în parohie se desfășoară cursuri de șah și, anual, în a doua parte a lunii august peste 80 de copii participă vreme de o săptămână la școala de vară! (Mioara Ignat)