Vrednicii de pomenire, patriarhul Teoctist Arăpașu, episcopul Teodosie Atanasiu și arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanu au fost pomeniți la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman în cadrul unei slujbe săvârșite astăzi, 9 februarie, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului
Vrednicii de pomenire, patriarhul Teoctist Arăpașu, episcopul Teodosie Atanasiu și arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanu au fost pomeniți la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman în cadrul unei slujbe săvârșite astăzi, 9 februarie, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Continuând tradiția la Dumnezeiasca Liturghie, alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor și a pelerinilor veniți de la Ruginoasa, locul natal al arhiereului Ilarion Mircea. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, dimpreună cu preoții și credincioșii, a mers în procesiune la mormintele ierarhilor care-și dorm somnul de veci în curtea catedralei arhiepiscopale, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire. În cuvântul rostit cu acest prilej, ÎPS Arhiepiscop Ioachim a evidențiat importanța comuniunii de rugăciune și de pomenire a celor mutați dintru această viață, în spiritul tradiției Bisericii noastre. ”Această frumoasă tradiție statornicită vine să ne aducă în fața ochilor sufletelor noastre oameni care s-au ridicat prin puterea Duhului Sfânt, și care au marcat istoria Bisericii noastre. Îi readucem împreună cu noi în comuniunea de rugăciune și adăugăm cărămida noastră la edificiul înaintașilor. Astăzi, am făcut anamneză de sufletele lor, aducându-ne aminte de înaintașii noștri care au marcat timpul și istoria acestei eparhii și au lăsat aici lucruri inedite”, a declarat IPS Ioachim.
La rândul lui, preotul Florin Țuscanu a explicat legătura dintre cei trei ierarhi și pomenirea lor laolaltă. "Începând cu anul 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Roman s-au desfășurat diverse activități culturale și spirituale, dedicate memoriei vrednicului ierarh Ilarion Mircea Băcăuanu. Este o datorie să ne aducem aminte de înaintași. Evenimentul de azi este și un act al demnității noastre de fii ai Bisericii. Între ei s-a creat o legătură de suflet, de slujire, pentru că au avut parte de evenimente mari. Astfel, episcopul Teodosie a venit aici în vremea Primului Război Mondial, iar la actul Marii Unirii a adresat clerului și credincioșilor o frumoasă scrisoare pastorală. Apoi, arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul, a slujit 27 de ani, cu mai mulți ierarhi titulari, respectiv episcopii Teodosie Atanasiu, Lucian Triteanu și Teofil Herineanu. A fost martorul unor mari evenimente și a așezat pietra de temelie a Mausoleului de la Mărășești, participând și la sfințirea acestuia. De asemenea, la 3 ianuarie 1937, arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanu l-a hirotonit întru ierodiacon pe tânărul Teoctist Arăpașu, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007”, a menționat preotul Țuscanu.