„Intrarea Maicii Domnului în Biserică" a fost serbată la Roman

20 Noiembrie 2018

De sărbătoarea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, cunoscută în popor sub denumirea de „Ovidenia”, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim alături de un sobor de preoți și diaconi, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, în cadrul slujbei hirotonind și un tânăr teolog întru diacon.

 

La doar câteva zile după începerea Postului Crăciunului, care este o perioadă de pregătire duhovnicească pentru întâlnirea cu Hristos în sălașul pregătit înlăuntrul nostru, Biserica prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Templul din Ierusalim, unde a fost adusă de către părinții Săi.

Astfel, la catedrala din Roman, această bucurie sfântă a sărbătorii închinate Maicii Domnului a umplut sufletul fiecărui creștin care a dorit să participe la Sfânta Liturghie alături de Chiriarhul locului, la cea mai mare sărbătoare creştină a lunii noiembrie. În cadrul Sfintei Liturghiei a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Costel-Bogdan Tudor, pe seama Parohiei  „ Pogorârea Duhului Sfânt” din localitatea Bâtrânești, protopopiatul Roman. 

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, a subliniat importanța intrării noastre în Biserica Slavei Lui Hristos urmând exemplului Maicii Sale.

Intrarea Preasfintei și Pururea Fecioarei Maria în Templul din Ierusalim a fost, după cum am spus, un fapt necesar mântuirii noastre. La rândul nostru, noi cei care îi urmăm Maicii lui Dumnezeu și care credem în ajutorul său nemăsurat, trebuie să facem asemenea. Cu toții este necesar să venim în casa Domnului Nostru, unde ne putem elibera de toate grijile acestei lumi. Biserica rămâne pentru veșnicie o școală a credinței, nădejdii și dragostei. Aici aflăm că Dumnezeu este salvarea noastră, că Domnul nostru Iisus Hristos se jertfește pentru păcatele noastre, că Sfântul Duh sălășluiește în noi sfințindu-ne sufletele. Aici, în Biserică, la această școală sfântă, învățăm cum putem deschide ușile pocăinței, cum putem afla calea mântuirii și cum putem ajunge între aleșii lui Dumnezeu. Biserica este și izvor de vindecare, tocmai pentru că aici aflăm medicamentul de viață dătător, care vindecă și trupul și sufletul în același timp. Nu există boală de nevindecat pentru acest medicament pentru suflet și trup, pe care ni-l dăruiește Iisus Hristos. Cel care caută vindecare cu credință, va găsi fără îndoială alinare, căci El însuși a spus: „cel ce vine la Mine nu va flămânzi şi cel ce va crede în Mine nu va înseta niciodată” (Ioan 6, 35) „şi pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară” (Ioan 6, 37).

Făcând referire la sărbătoarea zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a mai spus:

Sărbătoarea de astăzi este o invitație la a fi cu luare aminte la pregătirea noastră pentru întâlnirea săptămânală cu Dumnezeu în biserică, în cadrul liturgic, și la păstrarea sufletelor în stare de permanentă curăție spirituală.  Slujbele Bisericii sunt mediul în care ne putem păstra ființa într-o permanentă stare de veghe asemenea fecioarelor înțelepte (Matei 25, 1-13) pentru a întâmpina venirea lui Hristos-Mirele în viața noastră și a pregusta din starea de bucurie a sfinților din Cămara de nuntă a Împărăției Cerurilor, încă din lumea aceasta. În același timp, slujbele bisericii au darul de  aduna trecutul și viitorul într-un prezent continuu care ne așază în fața lui Hristos – Marele Arhiereu –, Cel care în fața noastră Se naște, pătimește și înviază, fiind contemporan cu noi, coborând cerul pe pământ și înălțând lumea în Biserica slavei Sale.

În încheierea slujbei, membrii Coralei „Diaconia” de la Catedrala Arhiepiscopală au cântat troparul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, minunată sinteză a istoriei şi semnificaţie a acestei sărbători: „Astăzi, înainte-însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Biserica lui Dumnezeu, în chip luminat, Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, plinirea rânduielii Ziditorului!

(pr. Daniel Marari)