Miercuri, 28 februarie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim a avut loc la sediul Protopopiatului Moinești întâlnirea de lucru a profesorilor de Religie din cuprinsul canonic al protoieriei, cu inspectorul de specialitate la disciplina Religie, pr. Adrian Alexandrescu.
După transmiterea mesajului de binecuvântare a ierarhului de către părintele inspector, a urmat prezentarea rapoartelor de activitate didactică din ultimul an a celor două Cercuri metodice: Moinești și Comănești-Dărmănești.
Mai întâi, doamna prof. Elena Hereș, responsabilă a Cercului metodic Moinești, a evidențiat activitatea la clasă a celor 18 profesori titulari, rezultatele obținute la olimpiadă și alte concursuri de religie, precum și implicarea acestora în activitățile Protopopiatului Moinești: Concursul literar-artistic „Cuvânt și culoare din suflet de copil”, concursurile catehetice ale Patriarhiei Române desfășurate în unele parohii, Zilele cultural-duhovnicești ale protopopiatului, proiectul eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine!” și alte proiecte extrașcolare. Au fost evidențiate punctele tari și punctele slabe ale activității cercului metodic, indicându-se căi de îmbunătățire ale acesteia.
La rândul său, doamna prof. Cristina Gorbănescu, responsabilă a Cercului metodic Comănești și Dărmănești, a prezentat Raportul de activitate al acestuia. A fost apreciată pozitiv activitatea didactică a profesorilor de religie din ultimul an, rezultatele obținute la concursuri și implicarea în proiectele protopopiatului și alte proiecte realizate în parteneriat cu diferite instituții.
Prezentă la această întâlnire, doamna prof. Teodora Plăieșu, președinte al Asociației Profesorilor de Religie „Sfânta Parascheva” Bacău, a făcut un apel la profesorii prezenți, să se implice cu toată ființa lor în acțiunile dedicate anul acesta Centenarului Unirii din 1918. Este necesar „să ne facem astfel datoria față de înaintași, față de cei ce s-au jertfit pentru această mare realizare a neamului românesc”, participând cu elevii la concursurile organizate în acest sens.
Părintele inspector Adrian Alexandrescu a adresat un cuvânt către profesorii de religie: „Ne-am întâlnit astăzi pentru a ne cunoaște și pentru a pune începutul unor proiecte frumoase. În toată activitatea dumneavoastră, încercați să dovediți că profesorul de religie este un om de valoare în școală și să vă puneți toate calitățile pe care le-ați primit de la Dumnezeu în slujba disciplinei pe care o predați. Voi trebuie să fiți lumina din cancelarie”. A purtat apoi un dialog cu profesorii pe teme de interes pentru activitatea acestora, insistând pe necesitatea realizării unei colaborări mai strânse a profesorului de religie cu preotul din parohie.
Mai mulți profesori au luat cuvântul, prezentând aspecte din activitatea la catedră. Printre aceștia, domnul prof. Dan Mihalachi a apreciat modul transparent de abordare a problemelor la întâlnirea de față, subliniind importanța apropierii profesorului de sufletul copilului, pentru a-l înțelege și a-l ajuta, atunci când anumite probleme personale îl duc la o stare de tristețe. El consideră că în cadrul colaborării profesorului de religie cu preotul de parohie, inițiativa trebuie să vină din ambele părți.
Părintele protopop Costel Mareș, gazda întâlnirii de la Protopopiatul Moinești, a solicitat profesorilor de religie să facă toate eforturile pentru a-și împlini fiecare datoria cu toată responsabilitatea, așa încât „finalitatea orei de religie să fie împărtășirea cu Hristos din Sfântul Potir. Este foarte important să reușim să transmitem dragoste copiilor. Există azi mulți elevi care trec prin perioade dificile pentru că au părinții departe de ei. Pe aceștia trebuie să-i înțelegem și să-i ajutăm.”
Ca o concluzie la această întâlnire, părintele protopop a subliniat că „împreună suntem mai puternici, responsabilitatea misiunii Bisericii împărțindu-se între profesorii de religie și preoții din parohii”.