Întâlnire de lucru la nivel național privind persoanele cu deficienţe de auz și vorbire

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) a organizat la mijlocul lunii acesteia o întâlnire de lucru privind persoanele cu deficienţe de auz și vorbire. Evenimentul a avut loc loc la sediul ANPD din Calea Victoriei, nr. 194, sector I, Bucureşti. Ca delegat al Eparhiei Romanului și Bacăului, cu binecuvântarea și aprobarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, a particiapat la acest eveniment și preotul Gabriel Ichim-Radu, președinte al Asociației Naționale a Copiilor Surzi din România și preot paroh la Parohia „Sfântul Andrei Criteanul" din orașul Bacău, protopopiatul Bacău.

Temele întâlnirii de lucru au fost diverse, fiind abordate de către invitați Legislația actuală și barierele întâmpinate în ceea ce priveşte ACCESIBILITATEA pentru persoanele cu deficiențe de auz - educație, sănătate şi încadrare în muncă, dar și evaluarea în vederea încadrării persoanelor adulte cu dizabilități de auz şi vorbire. Nu a fost uitată nici Metodologia de autorizare a interpretului în limbaj mimico-gestual.

La această întâlnire de lucru au participat: Adrian Vlad Chiotan- președinte ANPD -  secretar de stat; Anna-Maria Neagoe - director general ANPD; Mihail Grecu - președinte Asociația Națională a Surzilor din România; Ichim-Radu Gabriel - președinte Asociația Națională a Copiilor Surzi din România; Pitaru Vasile Bogdan- președinte Asociația Națională a Persoanelor cu Handicap din România; Gelu Bogdan președinte Asociația Națională a interpreților autorizați în limbaj mimico- gestual din Cluj-Napoca; Ionica Tarău- Asociația Centrul de pregătire pentru o viață independentă în limbaj mimico-gestual- din Buzău și Barbuselu Romeo -  inspector executiv în cadrul Asociației teritoriale a Surzilor din Iași.

„S-a discutat despre alcătuirea unui nou statut al interpretului în limbaj mimico gestual, despre legislația în vigoare în ceea ce privește limbajul mimico gestual, mai exact despre Legea 448, modificată în septembrie 2017, prin care se prevede recunoașterea limbajului mimico-gestual ca limbaj oficial al surzilor. Am pus și problema învățământului special în ceea ce privește surzii, care se pare că este neadecvat cerințelor pieții actuale, neexistând o concordanță a meseriilor învățate în școală de surzi și cererea de muncă din societate",  a declarat preotul băcăuan Gabriel Ichim-Radu.

(pr. Daniel-Ionel Marari)