În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, marți, 19 septembrie, în sala de ședințe a Protopopiatului Bacău, a avut loc întâlnirea corespondenților media din cele cinci protopopiate ale eparhiei.
La această întâlnire de formare au participat, din partea Centrului eparhial, persoanele direct responsabile de partea de comunicare: pr. Alexandru Zamfir – purtător de cuvânt, pr. Valentin Băltoi – consilier eparhial în cadrul Sectorului cultural, pr. Dumitru Militaru – corespondent Trinitas TV, Mioara Ignat – Inspector eparhial, Vlad Țuțurlan – referent. Din partea celor 5 protopopiate au fost desemnați următorii: Protopopiatul Roman - pr. Vlad Samoilă, pr. Ionuț Amarinii, pr. Bogdan Palcău; Protopopiatul Bacău - pr. Flavius Balaban, pr. Răzvan Radu; Protopopiatul Moinești - pr. Irinel Călin, pr. Simion Anastasoaie; Protopopiatul Onești - pr. Florin Blanaru, pr. Bogdan Mocanu, pr. Petru Pavăl, pr. Alexandru Pânzaru; Protopopiatul Sascut - pr. Adi Cătălin Popa, pr. Alexandru Apostu, pr. Ștefan Daniil Cerbu. Acestora s-au alăturat pr. Eugen Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău, pr. Alexandru Grigoraș, protoiereu al Protopopiatului Sascut, pr. Ciprian Olteanu, secretar al Protoieriei Bacău, George Negru – reprezentant al Asociației „Ștefan cel Mare - Hârja”.
Întâlnirea a fost organizată de către Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, coordonat de pr. Valentin Băltoi, consilier eparhial. Ea avut drept scop crearea cadrului optim pentru relatarea în mod unitar a evenimentelor care se desfășoară în cele cinci protopopiate de pe cuprinsul eparhiei. Participanții au avut ocazia să afle în primul rând care sunt cerințele pe care trebuie să le respecte un articol informativ în vederea publicării pe site-ul eparhial, respectiv în Cronica Romanului, anuarul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, iar în al doilea rând, fiecare dintre cei prezenți a avut ocazia de a prezenta probleme concrete cu care se confruntă în activitatea desfășurată, împreună identificând cele mai bune soluții posibile.
Prezent la întâlnire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre responsabilitatea celui care face știri și fotografii – mai ales astăzi când suntem supuși unui flux atât de mare de informații, care se dovedesc perisabile – despre discernământ și despre menirea de a prezenta știrile luminoase, pozitive, optimiste și realiste, a căror lipsă se simte în peisajul mediatic din România:
„Internetul este astăzi piața unde se aruncă toate. Este greu astăzi să faci triere, când este inflație de informații, pe care este greu să le decantezi, să faci sinteză. Însă discernământul se cultivă în primul rând citind cărți ale înaintașilor care se constituie ca modele pentru noi: un profesor, un duhovnic, un ierarh.
Dumnezeu nu a pregătit o nouă evanghelie pentru vremea internetului. Evanghelia e aceeași, dar depinde de noi cum o prezentăm cu mijloacele actuale, în cuvinte și expresii noi, care trebuie bine alese, căci aduc cu ele sensuri specifice și poartă înțelesuri diferite. De aceea, prin cuvântul vostru scris, prin informațiile pe care le prezentați public, pentru a fi citite și preluate, sunteți responsabili de felul în care sunt percepute astăzi Biserica și adevărul de credință.”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În deschiderea ședinței, părintele Alexandru Zamfir, consilier și purtător de cuvânt al Centrului eparhial de la Roman a amintit câteva aspecte referitoare la modul în care trebuie reflectată activitatea Bisericii în spațiul virtual, cu discernământ și bună-cuviință, făcând și din evenimentele frumoase o știre. În cuvântul rostit cu acest prilej, pr. consilier Alexandru Zamfir a precizat: „Într-o perioadă în care informația circulă foarte repede, într-un timp în care acuratețea, conținutul și consistența ei sunt preferabile, cei prezenți astăzi aici sunteți micii cronicari ai vremurilor noi, aveți o responsabilitate foarte mare și ceea ce împliniți, cu sacrificii uneori, ne reprezintă și rămâne în timp ca mărturie a tuturor celor ce se împlinesc în teritoriu spre slava lui Dumnezeu și întru slujba oamenilor.”
În vederea eficientizării întâlnirii, Mioara Ignat, inspector eparhial în cadrul sectorului cultural, a redactat și prezentat două materiale care au fost distribuite participanților în format tipărit și discutate în plen – Indicații privind redactarea unei știri (cu detalii aplicabile la specificul informațiilor care fac obiectul activității noastre) și Ce este știrea?, un material care cuprinde detalii tehnice privind redactarea, fluxul știrilor, identificare responsabililor ș.a.
De la prima întâlnire de formare a corespondenților media din protopopiatele Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au trecut mai bine de 5 ani, timp în care oameni noi au primit această responsabilitate, fapt pentru care o nouă astfel de întâlnire s-a dovedit a fi necesară și utilă, în vederea optimizării colaborării și modului în care se reflectă public multiplele activități culturale, misionare și sociale care se desfășoară pe cuprinsul eparhiei noastre. (M.I.)