Întâi Decembrie serbat în Parohia Lazaret

Duminică, 29 noiembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachm, la Parohia Ortodoxă Lazaret a avut loc, după săvârșirea Sfintei Liturghii, comemorarea evenimentelor istorice de mare importanță petrecute la data de Întâi Decembrie 1918.

Duminică, 29 noiembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Parohia Ortodoxă Lazaret a avut loc, după săvârșirea Sfintei Liturghii, comemorarea evenimentelor istorice de mare importanță petrecute la data de Întâi Decembrie 1918. Momentul a fost susținut de către copiii de la Centrul de zi ”Sf. Filofteia” al parohiei, coordonați de d-na Tudorița Lăcătușu, și a constat în interpretarea de poezii și cântece patriotice.

Însoțiți de tricolorul României, intonând imnul țării și îmbrăcați în costume populare, copiii care au pregătit acest mic recital au reușit să îi transpună pe cei prezenți în vremea acelui timp binecuvântat al Marii Uniri a Principatelor Române. Puternicul simț patriotic care vibra prin intermediul cântecelor, dar și emoția din glasurile celor care interpretau poeziile alese au făcut ca Sfânta Litughie să devină o ofrandă adusă lui Dumnezeu pentru acest măreț eveniment istoric, care a condus la unirea tuturor românilor sub aceleași sfinte idealuri de libertate și neatârnare. ”Deșteaptă-te române”, ”Treceți batalioane române Carpații”, ”Nu uita că ești roman!”, urmate de numeroase poezii omagiale au reafirmat imboldul de a fi cu toții apărători și păstrători ai voinței și credinței neamului românesc.

Pentru a întări și mai mult cele propovăduite prin cânt și poezie de către copii, a urmat vremea cunoașterii mai în amănunt a modului desfășurării evenimentelor care au condus la Unirea de la Întâi Decembrie 1918. Pentru aceasta, după momentul artistic a fost invitat d-l prof. Adrian Horodnic de la Colegiul Național ”Ferdinand I” din Bacău, care a prezentat credincioșilor prezenți, care au fost regiunile care s-au alipit ”patriei mame”, precum și numeroase date istorice referitoare la evenimentul Unirii. D-l profesor a apreciat în alocuțiunea rostită implicarea Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Unirii, precizând faptul că numeroși episcopi și preoți au făcut parte din delegațiile care au lucrat la înfăptuirea actului de la Întâi Decembrie, între care a menționat la loc de frunte pe Miron Cristea, primul Patriarh al României, amintind faptul că la Întâi Decembrie 1918, la Alba Iulia a fost săvârșită mai întâi Sfânta Liturghie și Te-Deum-ul, după care s-a dat citire actului Unirii.

În ziua de 30 noiembrie 2015, în ziua serbării Sfântului Andrei, ocrotitorul României și cel care a propovăduit credința creștină pe teritoriul patriei străbune, a fost invitat d-l col. (r) Valeriu Timofte, Vicepreședinte al Asociației ”Cultul Eroilor” din România și președintele filialei Bacău a acestei asociații, care a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța zilei de Întâi Decembrie 1918. Domnia sa a precizat numeroase aspecte ale prezenței Sfântului Andrei pe teritoriul patriei noastre, oferind precizări cu privire la istoricul Peșterii ”Sf. Andrei”. Totodată a fost prezentat un scurt istoric la cimitirului eroilor de la Lazaret, din municipiul Bacău, demersurile efectuate în vederea conservării și amenajării acestuia, subliniind faptul că s-au găsit oseminte ale eroilor căzuți în Primul Răboi Mondial, și care vor fi așezate într-un loc special  în curtea cimitirului. În final, s-a reafirmat nevoia de unitate națională în cuget, fapte și simțiri, ca măsură de consolidare și supravețuire a statului român în condițiile vitrege ale istorie contemporane.

Evenimentele care s-au derulat în Parohia Ortodoxă Lazaret din municipiul Bacău, în perioada 29-30 noiembrie, la care se adaugă și conferința susținută de către Pr. Aldea Mihai-Andrei în data de 26 noiembrie, cu titlul ”Ortodoxia și neamul românesc”, în parteneriat cu A.S.C.O.R. Bacău, au avut rolul de a sublinia înfrățirea dintre Biserică și Neam. Hrana cea spirituală oferită prin intermediul sfintelor slujbe ale bisericii noastre, a fost întregită în această perioadă de momentele artistice și discursurile istorice înălțătoare care s-au rostit, evocând faptul că românii au dăinuit ca neam, atât prin lupta de apărare a patriei, dar și prin apărarea credinței ortodoxe strămoșești. Faptul că poeziile și cântecele patriotice au răsunat din piepturile micilor creștini de la Centrul de zi ”Sf. Filofteia” Lazaret ne arată că atât jerfta străbunilor noștri, cât și dragostea de neam trebuiesc propovăduite și sădite în inimile românilor începând de la cele mai fragede vârste”, a precizat doamna Lăcătușu Tudorița, coordonator Centru de zi ”Sf. Filofteia” Lazaret .