Instalare de preot în Parohia Păncești din Protoieria Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica a XXIII-a după Rusalii, în Parohia Păncești-Sascut a avut loc un moment de bucurie pentru întreaga comunitate, reprezentat de instalarea noului preot slujitor, în persoana Părintelui Cerbu Ștefan-Daniil.

Această zi binecuvântată a început cu săvârșirea Slujbei Utreniei, a Acatistului și apoi a continuat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți și diaconi sub protia părinte protosinghel Gabriel Roșu.

Delegat al Centrului Eparhial Roman a fost părintele Zamfir Alexandru, consilier administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis tuturor binecuvântarea Chiriarhului locului și a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți: 

“Părintele meu duhovnicesc, la începuturile preoției mele, mă sfătuia în cadrul Sfintei Taine a Spovedaniei să fiu atent la detalii, știut fiind că detaliile fac întotdeauna diferența, spunându-mi să văd cum nimic nu este întâmplător. În urmă cu aproape 3 ani, în a treia zi de Crăciun, delegat fiind de Părintele Arhiepiscop Ioachim, am participat la înmormântarea Părintelui Ovidiu. Era a treia zi de Crăciun și sărbătoream așa cum bine știți pe Arhidiaconul Ștefan, întâiul Mucenic. Când toată lumea era fericită cu prilejul acestei sărbători mai multe familii erau îndoliate și erau chemate să se despartă de părintele lor. O soție se despărțea de soțul ei, iar trei copii se despărțeau de tatăl lor. O comunitate se despărțea de preotul care le-a fost alături întru slujire atâția ani. Atunci mă gândeam că nimic nu este imposibil, însă Ștefan era micuț. Viața fiecăruia dintre noi e o poveste și poveștile la un moment dat se întrepătrund între ele. Și înțelegem cum Dumnezeu ne face bucuria de a ne întâlni pe calea aceasta a vieții cu oameni de la care avem ceva de învățat și care au ceva de învățat de la noi.”

Părintele Protoiereu Alexandru Grigoraș a felicitat pe noul slujitor al acestui Sfânt Altar, amintind de asemenea de vrednicii ce pomenire părinți slujitori ai acestei Biserici: 

“Este un moment al bucuriei si al împlinirii dorinței enoriașilor acestei parohii, ca fiul acestui sat, crescut de oamenii satului dimpreună cu vrednicii de pomenire pr. prot. Ioan Negoiță și pr. Ionuț- Ovidiu Cerbu să fie cel prin care se vor ridica rugăciuni către Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor tuturor enoriașilor acestei comunități și să continue alături de pr. paroh Vasile Abageru proiectele frumoase începute în această parohie”.

La rândul său, parohul acestei comunități, părintele Abageru Vasile, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru toată dragostea arătată fiilor Săi duhovnicești: 

“Îl felicităm pe părintele Ștefan, noul preot împreună slujitor, pentru că a dorit și primit această înaltă și frumoasă vocație care implică ascultare, jertfă și preocupare continuă pentru mântuirea credincioșilor. Împreună vom continua activitățile impuse de cele trei paliere ale misiunii preoțești: pastoral-misionare, cultural catehetice și social-filantropice”.

După aceste alocuțiuni, părintele Ștefan-Daniil a adus la rândul său mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru dragostea și purtarea de grijă de care a dat dovadă, părinților pentru frumoasa educație primită și susținere, părinților duhovnici și tuturor celor prezenți la acest moment unic al vieții sale:

“Îmi deschid acum inima către dumneavoastră, iubiţi credincioşi și îndrăznesc a vă numi așa deși acest cuvânt de adresare se poate rosti abia după mulți ani de rugăciune, comuniune și împreună lucrare în Biserică, însă mă simt întru dragostea dumneavoastră, așa cum și eu vă am pe toți în a mea dragoste și purtare de grijă. În rugăciunea smerită şi în evlavia voastră mă încred, întrucât am crescut printre dumneavoastră și vă cunosc răbdarea, munca și înțelepciunea.  Dumnezeul nostru este viu, lucrător, primitor şi iertător, iar eu către Dânsul, un smerit rugător, mărturisindu-vă că voi îndrăzni neîncetat a-I cere pace, sănătate și statornică trăire în credință spre mântuire pentru voi toți”.

Înainte de a participa la agapa frățească, părinții prezenți au săvârșit un Trisaghion pentru părintele protopop Ioan Negoiță, părintele Ionuț-Ovidiu Cerbu, dar și pentru cel ce a fost primar al Comunei Sascut, domnul Ioan Răuță.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu