Instalare de preot în Parohia „Gheorghe-Doja”, Protoieria Sascut

18 Octombrie 2020

Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, duminică, 18 octombrie 2020, a avut loc instalarea noului preot paroh al Parohiei „Gheorghe-Doja”, din Protoieria Sascut. 

După încheierea Sfintei Liturghii, într-o atmosferă de sărbătoare, de bucurie și de evlavie, părintele protoiereu Abageru Vasile a prezentat pe părintele Hărăbor Sergiu Ionuț, investindu-l în funcția de paroh. Ulterior, în cuvântul său, a transmis binecuvântarea și aprecierea ÎPS Părinte Ioachim, credincioșilor acestei parohii, fostului preot paroh Crețu Costică, care a slujit cu devotament și responsabilitate 26 de ani în această parohie, precum și noului preot paroh Hărăbor Ionuț. 
Subliniind importanța vocației preoțești, părintele protopop a precizat faptul că este necesar ca preotul zilelor noastre să fie catalizatorul și punctul de reper ce orientează viața religioasă a credincioșilor pe calea desăvârșirii, căci „viața clericilor este evanghelia laicilor”, pentru că faptele sunt mai convingătoare decât vorbele, iar exemplul bun al vieții preotului depășește orice altă normă morală sau virtute. Preotul pentru a fi „lumina lumii” și „sarea pământului” (Mt 5,13-17),  trebuie să fie un adevărat și smerit trăitor al virtuților creștine. Viața sa devine de acum, pildă vie de credință, de evlavie, de bunătate, de blândețe, de smerenie, de răbdare, de iertare, de bunăvoință, de sinceritate și ospitalitate pentru ca să poată reprezinta exemplul slujirii lui Hristos. Sfințirea preotului se face prin jertfelnicia sa în familie, parohie și societate. Datoria preotului este astăzi de a propovădui Evanghelia nu doar de la anvon, ci și în afara zidurilor bisericii, el trebuie să ducă Liturghia în casa creștinului sau ori unde s-ar afla acesta, așa cu frumos învăța Pr. Prof. Dumitru Stăniloaie.

La rândul său, vădit de emoție, noul părinte paroh a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru ajutor, ÎPS Arhiepiscop Ioachim pentru încredere, familiei pentru sprijin, și a îndemnat enoriașii să rămână în unitate, înțelegere și ajutor reciproc.

Istoric

Satul Gheorghe Doja din comuna Răcăciuni, județul Bacău este locuit în mare parte de credincioși catolici, dar pentru credincioșii ortodocși din această comunitate, la data de 01.10.1994, s-a reînființat Parohia „Gheorghe-Doja”, filie a Parohiei Răcăciuni, atunci fiind numit paroh, părintele Crețu Costică.

* în 1995 s-a construit casa parohială;

* între anii 2007-2009 s-a făcut o restaurare importantă a bisericii, atât în interior, cât și în exterior. 

* s-au construit în curtea bisericii o capelă, o casă praznicală și o fântână. Biserică a fost împodobită cu diferite obiecte de cult, iar sfințirea a fost făcută de IPS Ioachim, la data de 26.10.2009, de ziua hramului bisericii închinat Sf. Mucenic Dimitrie.

* în 2008 au fost transferate osemintele Regentului Gh. Buzdugan, cu slujbă de Parastas, ctitor al bisericii parohiale și a familiei sale, din curtea conacului Regentului, în curtea bisericii;

* recent, s-au realizat lucrările de pavare în curtea bisericii și diverse lucrări de întreținere.

(pr. Gabriel Albu)