Înnoire în duh la târnosirea Bisericii „Schimbarea la Față” din municipiul Roman

Duminică, 22 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Ioachim a resfințit biserica din cimitirul Eternitatea din Roman, ctitorită în anul 1886 și târnosită atunci de vrednicul episcop al Romanului Melchisedec Ștefănescu.

Locașul în care creștinii ortodocși din municipiul Roman se roagă pentru cei ce trec la Domnul, capela cimitirului Eternitatea, a avut parte, între anii 2010-2022, de o serie de lucrări coordonate de părintele Ciprian Năstasă, ce au vizat curățarea picturii, schimbarea acoperișului, restaurarea fațadei și modernizarea instalațiilor electrice și de sonorizare. Fondurile necesare acestor intervenții au fost obținute din donațiile creștinilor și din finanțări asigurate de Consiliul Local al municipiului Roman.
Ctitorie a părintelui vrednic de pomenire  Andrei Berescu, cel ce între anii 1883 și 1886 a realizat cu osteneală subscripția publică prin care s-au asigurat fondurile zidirii  sfântului locaș, în timpul păstoririi episcopului Melchisedec Ștefănescu la Roman, biserica Schimbarea la față este este un reper al vieții duhovnicești din urbea mușatină, atât pentru faptul că reprezintă capela cimitirului, cât și pentru că, până nu demult, a păstorit în acest sfânt locaș preotul Vasile Năstasă, o veritabilă autoritate spirituală pentru numeroșii săi ucenici, care au găsit calea spre viața în Duhul Sfânt tocmai în acest loc.
Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a binecuvântat efortul ctitoricesc al închinătorilor acestui altar, și al părintelui capelan al acestei biserici, resfințind Sfânta Masă a locașului de cult. Ceremonia a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii, la care a participat chiriarhul Romanului și Bacăului, la sfârșitul căreia a fost evidențiată lucrarea minunată a comunității pentru acest locaș, Înaltpreasfințitul Ioachim acordând distincția „Crucea Țării de Jos”. „Trebuie să îndemn pe fiecare să se bucure, și pe cel ce a ajutat, și pe cel care n-a ajutat,  și pe cel care a venit astăzi doar așa, întâmplător, să participe la o ceremonie pe care nu a văzut-o sau nu i-a simțit niciodată esența spirituală, căci poate că astăzi se bucură și sufletele celor mai căldicei, care nu au acea forță a Duhului Sfânt, nu au acea lumină, pe care necazurile, supărările vieții au stins-o”.
Sfințirea, la care a participat un sobor de preoți, coordonați de părintele protopop Dan Alexandru Antoce, precum și reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale, a constituit o veritabilă cateheză pentru creștinii ce au urmărit de afară transmisiunea ceremoniei din biserică, arhiepiscopul Romanului și Bacăului intervenind și prezentând simbolistica gesturilor liturgice într-un veritabil exercițiu mistagogic realizat de chiriarh pentru creștinii prezenți. „Am împărțit lumina aceasta preoților care au asistat și ne-au ajutat la lucrarea noastră sfântă, acestei lumini voi, părinților, să fiți făclieri ai credincioșilor ce vă sunt încredințați spre păstorire. De aceea noi ne bucurăm când o nouă perlă sfântă se adaugă în șiragul acesta de mărgăritare a sfintelor locașuri care s-au zidit, reînnoit, reparat în ultimul timp. Și în eparhia noastră, Romanului și Bacăului nu sunt puține. Avem peste trei sute de biserici noi, altele, peste patru sute reînnoite, restaurate, revigorate ca aceasta, ceea ce însemnează că a fost o ofensivă duhovnicească și spirituală, dar și arhitectonică, edilitară în ceea ce privește noile biserici. Întrucât biserica aceasta este în mijlocul unui cimitir, iată că învățăm și știm că prin Biserică intrăm în lumea aceasta, prin Biserică ieșim din lumea aceasta, iar cimitirul nu înseamnă o fatalitate, căci Hristos, prin înviere a abolit civilizația morții.”Sfântul Serafim din Sarov spune ca toată viața voastră să lucrați să dobândiți harul Sfântului Duh. Pe aceasta o facem pentru că harul Sfântului Duh ne dă acea energie necreată care pe cele neputincioase le vindecă și celor cu lipsă le dă har. Ceea ce însemnează că totdeauna acest Duh se reînnoiește în noi și Biserica nu are o anumită perioadă de existență. Ea este de la început și până la sfârșitul veacurilor, și ea propovăduiește Cuvântul lui Dumnezeu de la altar, și tot de aici ne împărtășim cu Sfintele Taine în Liturghie, ca oamenii, credincioșii, să fie consangvini cu Iisus Hristos”.
Mulțumind Înaltpreasfințitului Ioachim pentru bucuria adusă închinătorilor sfântului locaș, părintele protopop a precizat că în anul 2024 vor mai fi sfințite două locașuri de cult din municipiul Roman, Biserica Sf. Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și Sf. Vasile cel Mare. 
(Pr. Amărinii Ionuț Alexandru)