Înnoire în duh la biserica Sf. Spiridon din parohia Vulpășești, protopopiatul Roman

În duminica mironosițelor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit capela mortuară cu hramul „Înălțarea Domnului”, troița de la intrarea în incintă, un altar de vară și icoana în mozaic de pe frontonul bisercii, realizate recent prin grija părintelui Gheorghe Anghel, de patru decenii paroh al lăcașului sfânt, resfințit odinioară tot de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în 9 iunie 2002.

 În localitatea atestată documentar în anul 1593 ca moșie a mănăstirii Precista Mare din Roman, din anul 1895, creștinii se închină într-o biserică din zid, al cărei ocrotitor este sf. Spiridon. 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în anul 2002 locașul de cult a fost sfințit, în urma unor lucrări de restaurare, definitivate în ultimii ani cu refacerea acoperișului, zidirea unei case mortuare, ridicarea unei troițe la intrarea în incintă și a unui altar de vară, precum și realizarea unei icoane a hramului pe frontonul bisericii, în tehnica mozaic. Aceste lucrări, realizate cu evlavie și cu responsabilitate, au fost sfințite duminică, 19 mai 2024, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. 

După Sfânta Liturghie, slujită de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop de Roman Dan Alexandru Antoce, Înaltpreasfinția Sa a expus un cuvânt de învățătură în care a elogiat femeia creștină, binecuvântată cu mandatul de a propovădui în premieră Învierea Mântuitorului Iisus Hristos prin intermediul femeilor mironosițe cărora îngerul le-a vestit miracolul, omagiate în duminica a treia după Paști în toate bisericile ortodoxe din lume. În încheiere, Înaltpreasfinția Sa l-a felicitat pe părintele Gheorghe Anghel pentru cei patruzeci de ani de activitate rodnică în parohie, conferindu-i, în fața creștinilor participanți la sfințire, „Distincția de excelență” pentru slujirea sacerdotală realizată în sânul comunității de patru decenii. Părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântare și prezența în mijlocul închinătorilor sfântului locaș, precum și tuturor participanților la acest ceas de înnoire în duh.


Pr. Amărinii Ionuț Alexandru