Mii de pelerini vin la Mănăstirea Văratec cu prilejul celor trei zile de hram dedicate: Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec şi Sfântul Gheorghe Pelerinul. Biserica principală a mănăstirii este închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în incinta aşezământului monahal se află moaştele Sfinţilor Iosif şi Gheorghe.
Programul liturgic a început încă din data de 14 august prin oficierea slujbei Vecerniei, urmată de Utrenia şi Slujba Prohodului Maicii Domnului.
În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Liturghia a fost oficiată de IPS Părinte Arhiescop Ioachim, împreună cu PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a participat, ca delegat, părintele arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal. Miercuri seară, de la ora 18:00, a fost oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Brâncoveni şi a Sf. Iosif.
Joi, 16 august, după slujba Acatistului Sf. Iosif, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. De la 18:00 va urma slujba Privegherii în cinstea Sfântului Gheorghe Pelerinul. În ziua sărbătorii Sfântului Gheorghe Pelerinul la Mănăstirea Văratec vor sluji membrii Sinodului Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei. Slujba va fi prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan.
„Din încredințarea Înaltpreasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, am oficiat slujba Sfintei Liturghii, împreună cu Preasfintitul Calinic Botosaneanul la hramul principal al Mănăstirii Varatec.A participat foarte multă lume, venită din mai toate ținuturile românești, dar și dintre cei plecați în străinătate. Despre semnificația teologică a sărbătorii a vorbit Preasfințitul Calinic. Nouă ne-a revenit onoarea să transmitem binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, care, anul acesta, a ales să slujească la ctitoria voievodală a lui Alexandru cel Bun, M-rea Bistrița, cu același hram. Maica Stareță Iosefina Giosanu a organizat în așa măsură sărbătoarea, încât toți participanții au plecat spre casă cu un dar spiritual în suflet, sădit tainic de Maica Domnului și cu un blid de hrană pentru a-și ogoi foamea trupească. Mănăstirea aceasta, după cum se știe, este una dintre cele mai însemnate mănăstiri de călugărițe ale monahismului românesc. Este considerată oaza de liniște și odihnă pentru credincioși, loc de inspirație pentru scriitori și artiști, cetate de scăpare pentru cei săraci, ghid spiritual pentru pelerini, poartă a cerului și loc de întâlnire cu Dumnezeu pentru cei ce și-au dedicat viața lui Hristos. La finalul slujbei am îndemnat pe toți credincioșii participanți ca în aceste timpuri nestatornice, tulburi și încărcate de energii negative, să-și sporească răbdarea, să se roage pentru pace în lume, în țară sau în familii, iar Maica Domnului să fie acoperământul și sprijinul nevăzut al fiecăruia.”, a declarat Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.