Începutul noului an bisericesc la Catedrala „Sf. Nicolae” – Buhuși

01 Septembrie 2019

Duminică, 1 septembrie 2019, la Catedrala Sf. Nicolae – Buhuși, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost săvârșită de părintele protopop Vasile Cozma slujba de Te Deum la începutul noului an bisericesc.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop alături de preoții slujitori și credincioși din Parohia Sf. Nicolae, dar și din orașul Buhuși au marcat începutul noului an bisericesc prin slujba de Te Deum, care se mai numește și Doxologie, pentru că are un pronunțat caracter doxologic, adică exprimă îndeosebi sentimentele noastre de recunoștință, de mulțumire, de laudă și de slăvire față de Dumnezeu, pentru binefacerile primite de la El.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri speciale de mulțumire pentru binecuvântarea primită de la Dumnezeu, dar și cereri prin care s-a cerut mila și ajutorul dumnezeiesc pentru noul an bisericesc.

În cuvântul de învățătură părintele protopop a vorbit despre semnificația specială pe care o are acest eveniment față de celelalte sărbători din calendarul creștin, motivele pentru care Sfinții Părinți au ales luna septembrie ca început al anului bisericesc, precum și despre faptul că anul bisericesc stă sub ocrotirea Maicii Domnului.

De asemenea părintele protopop a citat fragmente din cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim intitulat „Răscumpărați vremea” scris special de Înaltpreasfinția Sa la acest început de an bisericesc.

Astăzi se împlinesc treizeci de ani de când prima zi a anului bisericesc a fost stabilită ca Zi a Protecției Mediului Înconjurător în Biserica Ortodoxă pentru a sensibiliza opinia publică în vederea rezolvării problemelor ecologice.