Început de an școlar la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

16 Septembrie 2020

Anul școlar 2020-2021 a început pentru elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” de ziua Înălțării Sfintei Cruci.

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci a constituit pentru anul școlar 2020-2021 o veritabilă zi pascală, din moment ce, după un îndelungat post cauzat de pandemie, elevii au revenit în școlile lor. La Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, elevi, profesori și părinți au venit cu nădejde și emoție, cu speranța că, găsind doza adecvată de curaj și de prudență, fiecare membru al comunității educaționale a instituției romașcane  de învățământ teologic va face pași importanți spre regenerarea învățăturii în maniera ei arhetipală, ce presupune întâlnire și comuniune între dascăl și efeb.

Întâlnirile elevilor cu diriginții au fost programate la ore diferite, în locații ce au permis astfel de revederi, știută fiind dinamica epidemiologică a momentului. Întâlniri emoționante au avut loc în acest context, la care s-au înălțat rugăciuni de binecuvântare a noului an școlar. Solemnitatea de odinioară a acestor clipe a fost înlocuită de satisfacția inedită a tinerilor de a se ruga în aer liber, parcă dând satisfacție ilustrului absolvent de odinioară al seminarului romașcan, savantul Simion Mehedinți (1868-1962), ce postula că un învățământ sănătos trebuie să cultive contactul nemijlocit cu natura, acesta recomandând chiar ca școala primară să fie făcută de toată lumea în mediul rural.

La debutul acestui an școlar a fost transmisă binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, adresată elevilor seminariști,  precum și îndemnul de a căuta în rugăciune și învățătură coordonatele axiale ale devenirii acestora ca oameni ai Bisericii și ai societății. Totodată s-a transmis și mesajul Inspectorului Școlar General al Județului Neamț, domnul profesor Mihai Obreja.