Marţi, 07 septembrie 2021, Parohia „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” Bacău a inaugurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Centrul socio-cultural şi educaţional „Sfânta Muceniţă Filofteia”, în cadrul căruia îşi vor desfăşura activitatea „Centrul de sprijin şi formare pentru tineri” şi „Centrul de socializare pentru persoane vârstnice”.
La slujba de sfinţire a Centrului socio-cultural şi educaţional au participat părintele arhim. Pimen Costea, vicar eparhial, pr. Eugen-Ciprian Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău, pr. Vasile Abageru, protoiereu al Protopopiatului Sascut, împreună cu alţi preoţi invitaţi de către pr. paroh Constantin Abageru şi pr. Adrian Alexandrescu, slujitori ai acestei parohii.
Evenimentul a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la care au participat beneficiarii celor două centre, după care a urmat prezentarea obiectivelor şi tipurile de activităţi ce se vor desfăşura în cadrul acestor proiecte sociale, culturale şi educaţionale.
Părintele Constantin Abageru, în cuvântul de prezentare a Centrului de socializare pentru persoanele vârstnice a menţionat că obiectivul principal care a dus la înființarea acestuia a fost acela de a trata consecințele legate de procesul de îmbătrânire și de a crește gradul de socializare, prevenind astfel marginalizarea și excluderea socială, îmbunătăţind calitatea vieţii persoanelor vârstnice prin petrecerea în mod activ şi plăcut a timpului liber, într-un cadru în care pot găsi sau regăsi modele și pot trăi experiențe formatoare.
În cadrul prezentării sale, părintele Abageru a mai afirmat:
Pentru a obține modificările necesare privind atitudinile, este importantă accentuarea imaginii sociale a populației vârstnice, promovarea activă a participării sociale, reducerea obstacolelor fizice și cognitive către o viață independentă și participativă și prevenirea abuzului asupra bătrânilor.
Pr. Adrian Alexandrescu, inspector de specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, slujitor în cadrul acestei parohii, a prezentat celor prezenţi motivul principal care a dus la înfiinţarea Centrului de sprijin şi formare pentru tineri: îmbunătățirea calității și accesul echitabil la educație, în vederea reducerii și prevenirii părăsirii timpurii a școlii, creșterea frecvenței școlare și îmbunătățirii performanțelor educaționale. Scopul principal al activităţilor acestui Centru este creşterea calităţii vieţii a elevilor și tinerilor din familii defavorizate, în contextul prevenirii eşecului şi abandonului şcolar.
În cadrul prezentării sale, părintele Alexandrescu a menţionat:
Este importantă reducerea obstacolelor materiale și financiare, prin susținerea elevilor și tinerilor care doresc să continue studiile și să-și împlinească aspirațiile. Ne dorim ca aceştia să aibă acces la profesii care să le ofere un viitor diferit de cel al familiilor vulnerabile din care provin.
Părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, după slujba de sfinţire a Centrului, a adresat un cuvânt de mulţumire şi apreciere faţă de toate persoanele implicate în acest demers, menţionând:
În faţa acestor persoane eu mă înclin cu recunoştinţă. Sf. Ioan Gură de Aur are un cuvânt în care spune: cel care lucrează pentru educaţia copiilor este făuritor de om. Toţi cei care aveţi această menire de a forma conştiinţa copiilor, cadre didactice şi părinţi, sunteţi făuritori de oameni. Rămâneţi în dragostea lui Dumnezeu, lucraţi şi străduiţi-vă ca ceea ce intră pe mânile dumneavostră să devină vrednice lăstare şi mădulare roditoare în via lui Hristos. Dumnezeu să binecuvinteze această iniţiativă a părinţilor Constantin şi Adrian de a veni în întâmpinarea tinerilor şi a vârstnicilor, de a fi alături de cei care se pregătesc pentru viaţă şi de cei care au a spune despre viaţă celor care încă nu au descoperit-o.
(Pr. Mihai-Flavius Balaban)