Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit Așezământul cultural-catehetic al Bisericii Aviației din Bacău

Marți, 28 mai Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a sfințit lucrările de zidire a Așezământului cultural-catehetic pentru tineri și copii „Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul”, care funcționează în cadrul Centrului Misionar Filantropic „Ștefan cel Mare și Sfânt” al Bisericii Aviației din Bacău. 

Începând cu ora 16.00, un sobor de preoți și diaconi, coordonat de preotul protopop Ciuche Eugen, a oficiat slujba Vecerniei sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, apoi a fost săvârșită slujba de sfințire a Așezământului cultural-catehetic pentru tineri și copii „Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul” și a unui lumânărar așezat sub ocrotirea Sfintei Fotini. 

În cuvântul adresat ctitorilor, personalului militar și credincioșilor prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre lucrarea misionară pe care preotul o desfășoară în diferite instituții ale statului, cu binecuvântarea și sub ascultarea ierarhului eparhiot:

„Eparhia noastră se bucură când fiii ei duhovnicești își împlinesc cu prisosință misiunea acolo unde sunt rânduiți să-și facă datoria în ascultare, pentru faptul că au conștiința comuniunii și a lucrării sinergice în Biserică, conștientizând că Dumnezeu în milostivirea Sa Se recunoaște în ostenelile pe care noi, în numele Lui, le facem cu binecuvântare și sub ascultare. De când preotul Ioan Roncea a fost rânduit în această ascultare i s-a recunoscut munca atât în cadrul Bisericii, cât și în cadrul instituțiilor unde a făcut ascultare, de asemenea. Preoții rânduiți în spitale, în școli sau armată trebuie să dea ascultare conducătorilor instituțiilor respective, dar și ierarhului său care l-a trimis cu binecuvântare ca să lucreze în comunitatea credincioșilor”. 

Totodată, Ierarhul a oferit preotului Ion Roncea cea mai înaltă distincție a Eparhiei Romanului și Bacăului pentru întreaga activitate pastoral-misionară, cu atât mai  mult cu cât acesta și-a încheiat activitatea din punct de vedere administrativ în această comunitate, după ce a îndeplinit de-a lungul celor 30 de ani de preoție mai multe ascultări, activând 8 ani ca preot de parohie, 22 de ani ca preot la Unitatea de Aviație și preot la Garnizoana Bacău, iar în ultimele 6 luni ca detașat la București și împuternicit ca preot coordonator al preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române:

„Din partea noastră, preotul Roncea are toată recunoștința pentru că a lucrat cu sârg, cu timp și fără timp, și-a petrecut timpul în mijlocul soldaților și a devenit un ostaș duhovnicesc al armatei Bisericii reușind să realizeze echilibrul dintre cele două instituții: Biserica și Armata. De fiecare dată când au venit sărbătorile unității de aviație de aici de la Bacău am fost chemați, aceasta arătând că preotul este conștient că face parte, chiar rânduit la o instituție de stat, din soborul preoților dintr-un oraș sau dintr-o eparhie. Îți mulțumesc pentru faptul că dincolo de activitatea regulamentară de a avea grijă de viața duhovnicească a militarilor din unitate te-ai îngrijit și de ctitorirea unor lăcașuri de cult și de aceea îți oferim o distincție arhiepiscopală, Crucea Țării de Jos, ca simbol al prețuirii noastre, pe care să o porți cu demnitate”.

Precizăm faptul că necesitatea zidirii unui astfel de edificiu în cadrul ansamblului ecleziastic al Bisericii Aviației din Bacău s-a impus odată cu intensificarea programului liturgic al acestei comunități, a activităților sociale, culturale și catehetice, dar și ca spațiu administrativ de păstrare a utilajelor necesare întreținerii noii livezi și de depozitare a alimentelor.

Lucrările au fost executate în perioada 2019-2023, sub coordonarea preotului Ioan Roncea și a preotului Liviu Ionuț Apetrei, cu sprijinul substanțial al Bazei 95 Aeriene, costurile fiind susținute în cea mai mare parte de Asociația Dedeman, la care s-au adăugat contribuțiile unor societăți precum SC Dunicec Com. SRL, SC Cris-Nicol, SC Eurotrans Rapid SRL, dar și contribuțiile benevole ale credincioșilor care frecventează Biserica Aviației.

Așezământul se compune dintr-o sală de conferințe, fiind folosită și ca sală de mese, o bucătărie, două săli de protocol, birou parohial și un spațiu de depozitare. În acest edificiu au fost organizate diverse agape, au fost derulate patru ediții ale școlii de vară, cercuri și conferințe pastorale, precum și cateheze duminicale.

Tot în această perioadă de timp, în cadrul ansamblului ecleziastic al Bisericii Aviației a fost edificat și un lumânărar din cărămidă ceramică, cu ocnițe exterioare pictate, așezat sub ocrotirea Sfintei Fotini.

În cuvântul său, adresat celor prezenți la finalul slujbei de sfințire, preotul protopop Eugen Ciuche a vorbit despre activitatea pastoral-misionară a preotului Ion Roncea, desfășurată de-a lungul a trei decenii, amintind faptul că aceasta a fost încununată de înmânarea unor distincții din partea celor două instituții pe care le-a reprezentat:  

„Pentru părintele Ion Roncea este un moment de îndoită binecuvântare. Își vede împlinită activitatea administrativă și i se recunoaște dreptul de pensionare din cele ale administrației rămânând în continuare slujitor devotat Bisericii lui Hristos, același duhovnic iscusit, preot cu multă râvnă știind că aici a zidit o biserică duhovnicească de-a lungul celor 22 de ani de activitate. Fiind un pelerin la Locurile Sfinte din Muntele Athos, părintele Ion Roncea a adus și în această comunitate ceva din frumusețea trăirii athonite. În luna ianuarie el a fost premiat cu cele mai înalte distincții militare Emblema de onoare a Statului Major al Apărării și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Aeriene pentru dragostea și râvna sa pastorală în cei 30 de ani de slujire neîncetată, în ultima perioadă a activității fiind și îndrumătorul preoților din forțele aeriene, la cel mai înalt nivel”.

La final, preotul Ion Roncea a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru distincția oferită și pentru binecuvântarea și îndrumările pe care i le-a acordat în activitatea sa de preot militar, amintind de rodnica colaborare duhovnicească pe care a avut-o cu preoții împreună slujitori la altarul Bisericii „Ștefan cel Mare și Sfânt”. 

Ctitorilor care au contribuit la zidirea așezământului cultural-catehetic și a lumânărarului le-au fost înmânate din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim diplome de vrednicie.

(Pr. Valentin Băltoi)