Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a resfințit biserica Parohiei Valea Seacă II

În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Valea Seacă II, Protoieria Sascut, pentru a binecuvânta lucrările de reabilitare a bisericii, derulate de-a lungul a 13 ani. 

 

Încă de la primele ore ale dimineții, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de un sobor de preoți și diaconi, sub coordonarea preotului protopop Grigoraș Alexandru. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” și ”Sfântul Nicolae” de către soborul preoților și diaconilor care a înconjurat biserica citind pericopele evanghelice specifice, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a însemnat la exterior cu Sfântul și Marele Mir, în semnul Sfintei Cruci, cele patru laturi ale edificiului. Apoi, au fost sfințite altarul și pictura murală, oferindu-se credincioșilor posibilitatea de a se închina sfintelor moaște ale Sfântului Mucenic Teodosie de la Brazi, Episcopul Romanului, așezate în piciorul Sfintei Mese.
În cuvântul de învățătură adresat preoților, enoriașilor și pelerinilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre lăcașul de cult care devine prin consacrare un spațiu al nemuririi și un loc al prezenței lui Dumnezeu: „În duminica aceasta, când avem ca prăznuire Sfânta Cruce, fiind încheierea Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, am săvârșit slujba de resfințire a acestei biserici, mergând în procesiune împrejurul ei, însemnând-o în fiecare colț cu Sfântul și Marele Mir. Am trasat astfel un spațiu de nemurire, un loc unde va locui Dumnezeu, un loc reînfrumusețat și reorganizat ca o floare pentru sufletele noastre. Astăzi trebuie să vă bucurați pentru că vi s-a încredințat crucea pe care ați purtat-o cu demnitate pe umerii voștri și să vedeți dincolo de cruce, acolo unde se ridică Soarele Învierii, Iisus Hristos, Care încălzește și luminează sufletele noastre. În calitatea mea de ierarh al locului, vă felicităm pentru această bună organizare, pentru această sărbătoare deosebită, pentru această închinare pe care o faceți în biserică. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască fiecăruia din darurile Sale cele cerești și veșnice, iar aceste daruri să vă facă întotdeauna prezenți sau conștienți că sunteți și voi niște cărămizi vii așezate pe temelia lui Hristos în trupul tainic al bisericii”.

De asemenea, prezentă la acest eveniment a fost și dna Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, Președintele Consiliului Județean Bacău, fiică a acestei comunități, care a vorbit celor prezenți despre imaginea bisericii copilăriei sale și despre importanța prezenței unui duhovnic în viața comunității:  „Aceasta este biserica copilăriei mele, aici am învățat să merg pe cărările Sfintei Scripturi împreună cu Părintele Vasile Berea care nu mai este astăzi printre noi și care a fost un preot model pentru această comunitate. Consider că fără biserică și fără Dumnezeu nu putem traversa provocările pe care suntem datori să le învingem. Biserica și Școala sunt stâlpii acestei societăți și trebuie să le respectăm și să le susținem, deoarece ne călăuzesc pașii spre binele comunității”. 

Părintele protopop Alexandru Grigoraș a transmis ierarhului bucuria comunității parohiale de la Vale Seacă de a-l avea pe Chiriarh în mijlocul ei la acest ceas de sărbătoare și împlinire, amintind, totodată, de Icoana Maicii Domnului care se află în această biserică de mai bine de o sută de ani, ocrotind prin prezența ei pe toți credincioșii parohiei. Părintele protopop a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și îndrumare, iar tuturor ctitorilor, pentru sprijinul acordat în desfășurarea și finalizarea lucrărilor de reînnoire. 

Pentru implicarea în finalizarea lucrărilor de reabilitare a sfântului lăcaș, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit ctitorilor distincții de vrednicie, iar domnului primar Ioan Pravăț i-a fost oferită din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Toate aceste lucrări au fost posibile cu sprijinul enoriașilor Parohiei Valea Seacă II, a Consiliului local și a preacuviosului părinte Arsenie Diaconu, viețuitor al obștii Mănăstirii Sihla și fiu al satului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Parohiei Lazaret din Bacău.
    
                                                                                          ***
Lucrările de restaurare, consolidare și înfrumusețare a sălașului de cult din Parohia Valea Seacă II s-au desfășurat între anii 2011-2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, sub coordonarea preoților protopopi ai Protoieriei Sascut și a preotului paroh Adi-Cătălin Popa. Între lucrările desfășurate la acest sfânt locaș amintim: la interior, a fost montat sistemul de încălzire centrală, pardoseala a fost placată cu marmură, a fost mochetată întreaga biserică, instalat sistem de sonorizare, schimbată tâmplăria din lemn și înlocuit mobilierul bisericesc cu unul din stejar sculptat. De asemenea, a fost rezidită Sfânta Masă. În anul 2023, biserica a fost repictată de către pictorii Pașcu Ionel și soția sa Maria în tehnica fresco. La exterior, a fost schimbat acoperișul în stilul moldovenesc-ștefanian, refăcută fațada bisericii, iar curtea interioară a fost reamenajată.
Începând cu data de întâi iulie 2024, pentru finalizarea acestor lucrări, a fost desemnat preotul Cristinel Bernacic.