Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a prezidat întâlnirea Episcopului vicar ales al Eparhiei Romanului și Bacăului cu membrii administrației eparhiale, la Roman

Marți, 8 iulie, la Centrul eparhial de la Roman, membrii permanenței eparhiale s-au întrunit în ședință de lucru sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Cu acest prilej, Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Episcop vicar ales al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-a întâlnit cu membrii aparatului administrațiv al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Evenimentul a început la ora 13.00, când membrii permanenței eparhiale, consilieri și inspectori eparhiali, cărora s-au adăugat și preoții protopopi din cele cinci unități administrative protopopești ale Eparhiei Romanului și Bacăului, s-au regăsit în rugăciune în paraclisul închinat Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria, aflat la interiorul reședinței arhiepiscopale din Roman. 

Apoi, în sala de ședințe, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat, în numele membrilor administrației eparhiale, cuvânt de bun venit Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, precizând faptul că experiența dobândită de acesta de-a lungul activității sale, mai ales din ultimul deceniu, va fi un mare câștig și un sprijin real pentru Eparhia Romanului și Bacăului, în noua demnitate episcopală la care a fost chemat de Dumnezeu:

„Părintele Teofil a venit să ne sprijine în activitatea noastră și să-și dea toată silința, cunoștințele și experiența sa pastoral-misionară și diplomatică, pentru faptul că a avut o misiune grea la Sfântul Mormânt, fiind reprezentant al Bisericii noastre la Locurile Sfinte. Noi vă spunem bine ați venit în Eparhia Romanului și Bacăului! Vă mulțumim pentru faptul că ați răspuns apelului nostru și chemării Sfântului Sinod și ați primit această demnitate dumnezeiască în Biserica noastră”. 

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre faptul că în orice instituție bisericească unitatea membrilor ei se fundamentează pe respectarea celei mai mari porunci pe care a dat-o Hristos Sfinților Apostoli, iar ascultarea fiecăruia trebuie să fie împlinită urmărindu-se binele comun, asemenea actului liturgic, cu conștiința apartenenței la trupul tainic al lui Hristos. Biserica fiind instituție divino-umană, misiunea angajaților din administrația ecleziastică trebuie să aibă un dublu caracter - duhovnicesc și material:

„Biserica este o instituție divino-umană, un organism viu, iar noi suntem cărămizile vii și conștiente prin care se construiește Biserica. Aici este o incintă care cuprinde pe toți ca un braț, dar este și o incintă a bucuriei și libertății, precum și a tainei a opta, deoarece consilierii noștri și toți care au responsabilități în această unitate trebuie să conștientizeze că prin lucrarea lor zilnică săvârșesc liturghie și împlinesc lucrarea cu dragoste. În orice sector de activitate, fiecare angajat face lucrarea la care a fost chemat spre slava lui Dumnezeu și nu pentru a se afirma pe sine, în mod egoist. Aceasta este partea divină a lucrării noastre în Biserică, dar este și o lucrare materială, pentru că avem nevoie de statute, de regulamente interne și externe, de statutul Bisericii în general, dar și de regulamente specifice fiecărui sector, pe care respectându-l creăm un organism cu mădulare, care alcătuiesc trupul tainic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Toate pe care le împlinim sunt spre folosul nostru dacă vom fi angajați pentru a fi de folos. Toată viața și conștiința noastră se pun aici, la Roman, în slujba Bisericii, a Centrului eparhial și a Arhiepiscopiei nostre care dă identitate fiecărui fiu spiritual”. 

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat Părintelui Arhimandrit Teofil îndemnul de a se angaja la lucrarea comună a membrilor administrației eparhiale, asumându-și Crucea din perspectiva noii demnități la care a fost chemat de Dumnezeu, prin decizia Sfântului Sinod:

„Vă veți adăuga la această lucrare a noastră efectivă și încet, încet, veți descoperi toate angajamentele noastre pe care le-am luat în fața lui Dumnezeu. Aș vrea să spun în mod solemn că de când Dumnezeu m-a rânduit în această treaptă de arhiereu, am zis: Doamne, al Tău sunt. Iată, mă pun la dispoziția Ta! Dumnezeu m-a ajutat și mi-a arătat calea, iar calea nu este decât cea pe care a ales-o Hristos. Nu noi am ales-o. Noi am luat Crucea pe care Dumnezeu a ales-o pentru noi și a adaptat-o posibilităților noastre de a o purta și felului nostru de a fi. De aceea, pe cele cu lipsă Dumnezeu le plinește. Noi vrem să dobândim harul lui Dumnezeu, după cum ne îndeamnă Sfântul Serafim de Sarov. Acea energie care vine de la Dumnezeu și care stimulează energia noastră umană, pe care o împlinește ca să joncționeze cu cea divină. Atunci când nu mai putem discerne cu mintea noastră limitată, Îl lăsăm pe Dumnezeu să lucreze. Fiecare, indiferent de ce face, trebuie să aibă ca obiectiv mântuirea, altfel, toată lucrarea lui este în van. La Centrul eparhial am instaurat această unitate între angajați și am dat o singură poruncă: gestionați-vă bine libertatea! A fi liber înseamnă a fi în fața lui Hristos. El nu ne-a dat legi decât una singură: «Iubește pe Dumnezeu din toată inima ta și pe aproapele tău ca pe tine însuți!» Restul sunt detalii. Dacă Îl iubești pe Dumnezeu, atunci Îl ai pe Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu o manifești și spre cei care îți sunt încredințați spre păstorire”.                                                                                                                                                                                                                                                                  

Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Episcopul vicar ales al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru încrederea acordată, precizând faptul că a venit în Eparhia Romanului și Bacăului pentru a sprijini lucrarea comună de zidire duhovnicească a credincioșilor, colaborând cu membrii administrației eparhiale în atmosfera de prietenie biblică specifică Sfinților Apostoli:

„Vă mulțumesc pentru chemarea pe care mi-ați adresat-o și pentru binecuvântarea părintească de a sluji aici, în Eparhia Romanului și Bacăului. Vin cu bucurie și cu inima deschisă și, așa cum am spus și în fața membrilor Sfântului Sinod, cu gânduri pascale. Cu bucuria de a avea lumina în minte, în inimă și mai ales în fapte. De a putea lucra în folosul zidirii duhovnicești a celor care sunt încredințați spre păstorirea Înaltpreasfinției Voastre. Cu părinții consilieri nădăjduiesc să lucrez în bună frățietate, așa cum Mântuitorul Iisus Hristos a spus Apostolilor: voi sunteți prietenii Mei. Dacă există această colaborare și prietenie, atunci vom fi și noi așa cum odinioară au fost Apostolii în preajma lui Hristos”.

În finalul cuvântului său, Părintele Arhimandrit Teofil a subliniat faptul că întreaga sa activitate ca monah a stat sub semnul ascultării față de Biserică, iar în viitoarea sa misiune ca Episcop vicar în Eparhia Romanului și Bacăului își va împlini chemarea urmând calea statutară care prevede îndeplinirea ascultărilor episcopale din încredințarea Chiriarhului locului, astfel încât să fie o lucrare comună, sinergică, spre slava lui Dumnezeu: 

„În ceea ce privește activitatea pe care am desfășurat-o până în prezent, în cei aproape 25 de ani de când am pornit pe calea monahală, și apoi ca preot, ca profesor de seminar, ca stareț și mare ecleziarh al Catedralei patriarhale și superior al așezămintelor românești la Locurile Sfinte, am urmat în toate votul ascultării, am primit ceea ce mi s-a încredințat și nădăjduiesc să fac și aici acest lucru, în slujirea de la Roman, mai ales că atunci când am fost chemat la comisia canonică a Sfântului Sinod, înainte de votul care a fost acordat de către părinții episcopi, a existat o cercetare canonică și aici, la întrebarea care mi s-a adresat: care este prima măsură pe care ți-o propui ca Episcop vicar? am dat următorul răspuns: Episcopul vicar îndeplinește toate numai din încredințarea Chiriarhului locului. Nu vine cu planurile lui, ci vine să slujească, și ceea ce primește din încredințare, aceea desăvârșește. Așadar, aceasta este calea statutară pe care trebuie să o urmez. În lucrurile pe care le vom putea îndeplini, sperăm ca Înaltpreasfinția Voastră să fiți bucuros că s-a adăugat la colaboratorii Înaltpreasfinției Voastre încă un ostenitor. La întâlnirea de aseară, în urma numărării călugărilor pe care îi are Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, s-a constat că eu aș fi al 403-lea călugăr, care a revenit acasă. Am revenit în familia monahală a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de aceea vă rog să mă primiți ca pe un slujitor ascultător, cu făgăduința că voi încerca să îndeplinesc toate cele pe care mi le veți încredința”.

Apoi, fiecare dintre membrii administrației eparhiale și-a prezentat profilul personal și domeniul de activitate ocupat în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și a adresat cuvânt de bun venit Părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, în calitate de Episcop vicar ales al Eparhiei Romanului și Bacăului.

În cea de-a doua parte a întâlnirii din această zi, șefii de sectoare au prezentat în plen problemele de ordin administrativ, canonic, cultural-educațional, social-filantropic și economic-financiar aflate pe ordinea de zi, identificând soluțiile cele mai potrivite pentru soluționarea acestora.

Tot în cadrul aceleiași ședințe, s-au luat decizii referitoare la organizarea evenimentelor din zilele de 19 și 20 iulie, când Romanul va găzdui oficierea slujbei de hirotonie în treapta de Episcop vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a părintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, de către soborul înalților ierarhi ai Sfântului Sinod invitați la acest moment de mare însemnătate pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

(Pr. Valentin Băltoi)