Înaltpreasfințitul Ioachim a resfințit capela militară „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Moinești

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolitul Banatului și ocrotitorul pompierilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a binecuvântat și resfințit capela militară „Sfântul Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei și Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Protopopiatul Moinești.

Numeroși credincioși, la ceas de sărbătoare, au fost prezenți la slujba de resfințire a locașului de cult săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți coordonat de părintele protoiereu Costel Mareș, al Protopopiatului Moinești.

Cu această ocazie a fost sfințit și Altarul de vară din apropierea bisericii, primind ca patron spiritual pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei, ce este prăznuit pe 22 septembrie, și ale cărui părticele din sfintele moaște au fost dăruite de către IPS Ioachim acestui sfânt lăcaș, și așezate spre închinare pe sfânta masa în sfântul altar, oferind binecuvântare ca toți cei prezenți să intre și să se roage la sfintele moaște.

 După slujba de târnosire a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească, iar la momentul potrivit a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toate cadrele militare care au pierit în incendii de-a lungul timpului.

„Astăzi am trăit clipe de har și binecuvântare la Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim cu prilejul resfințirii bisericii și a acestui altar de vară, pe care părintele Cristinel Teșu dimpreună cu colaboratorii săi l-au ridicat spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire”, Pr. Protopop Costel Mareș.

În cuvântul său, Ierarhul a felicitat pe toți cei ce au contribuit la tot ceea ce s-a realizat, oferind distincții de vrednicie celor care au avut o contribuție mai însemnată, dar și domnului Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești, domnului inspector șef colonel Mihalache Ioan, al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. Constantin Ene” al Judeţului Bacău, domnului Hodorog Gabriel, comandantul Detașamentului de Pompieri Moinești.

 

„Locașul de închinare devine locaș sfânt, și sfânt devine sălașul sufletului nostru, pentru că el este, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel, templu al Duhului Sfânt. Și tempălul acesta trebuie reînnoit și restaurat uneori ca Duhul Sfânt să locuiască permanent în sufletul nostru” , a spus ÎPS Ioachim.

 

Pentru efortul depus părintele capelan Teșu Cristinel a primit distincția de iconom-stavrofor.

„Slujba de resfințire a fost o încununare a mai multor activități desfășurate în biserică, din care amintim: restaurarea picturii, confecționarea icoanelor de pe catapeteasmă, confecționarea unui scaun arhieresc, confecționarea strănilor, refacerea sistemului de încălzire, schimbarea ferestrelor cu geamuri termopane, refacerea sistemului de sonorizare, construirea unui altar de vară și dotarea cu tot ceea ce este necesar pentru săvârșirea Sfintei Liturghii” , a declarat părintele capelan Teșu Cristinel

 

Fiindcă pe data de 13 septembrie este sărbătorită Ziua Pompierilor din România, și pentru că biserica și altarul de vară se află în incinta Detașamentului de Pompieri din Municipiul Moinești, sărbătoarea zilei a fost înfrumusețată și printr-un ceremonial militar, în cadrul căruia s-au oferit diplome și distincții unor cadre militare și oficialități prezente.

În cadrul capelei militare „Sfântul Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei și Sfântul Arhidiacon Ștefan” se desfășoară și 3 activități social-filantropice importante:

1. „Liturghie și filantropie”, - program desfășurat prin participarea unui număr de 20 de copii (cu situație materială precară) care primesc o masă caldă în fiecare duminică; 

2. „În temniță am fost și m-ați cercetat” - program eparhial prin care un număr de 20 de persoane lipsite de libertate au participat la Sfânta Liturghie și au purtat discuții pe diferite teme religioase;

3. „Fii dar din darul lui Dumnezeu” - program eparhial prin care un număr de 10 copii au primit daruri constând în îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, cu ocazia sărbătorilor pascale, precum și a Nașterii Domnului.

 

(Cristian Balaban)