Un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sute de preoți, stareți și starețe, alături de mii de credincioși au participat astăzi, 4 ianuarie, la slujba de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Giosanu, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.
Abia mijeau zorii Duminicii dinaintea Botezului Domnului, că primii pelerini, călcând apăsat zăpada de pe aleile ce duc către Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, se îndreptau spre a participa la bucuria binecuvântată a acestei zile. Se simțea o atmosferă duhovnicească amintind de zilele când, tot aici, mii de credincioși luau parte la serbarea a 600 de ani de existență ori la ridicarea în rangul de Arhiepiscopie a acestei străvechi eparhii. De data aceasta, un alt eveniment cu profundă conotație istorică a reunit mulțimea preoților și credincioșilor în duhul Sfintei Cuvioase Parascheva și al iubirii hristice a sfinților ierarhi păstori ai acestui scaun - Dosoftei, versificatorul Psaltirii, Teodosie de la Brazi, Ioan de la Râșca și Secu, Pahomie de la Gledin. La intrarea în cel de-al șaptea secol de istorie neîntreruptă, în ziua de prăznuire a Cuviosului Teoctist, un impresionant sobor de 21 de ierarhi, alături de sute de preoți, călugări și maici, mulțime de credincioși, l-au întâmpinat pe cel de-al 77-lea păstor al Romanului și al Bacăului. Așa cum este tradiția și rânduiala Bisericii Ortodoxe, momentul întronizării a fost precedat de Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului şi Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop ales al Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre importanța slujirii arhierești. ”Lucrarea arhiereului este manifestarea văzută a mâinii lui Hristos, a cuvântului lui Hristos, a sfinţirii, a iertării, a păstoririi Domnului Hristos. (...) Fiind mâna văzută a mâinii nevăzute, dar prezente a lui Hristos, fiind gura văzută a gurii nevăzute, dar prezente a lui Hristos, arhiereul, după mărturia Sfinţilor Părinţi, este chipul lui Hristos. Continuând lucrarea mântuitoare a Domnului Hristos, a Sfinţilor Apostoli şi a arhiereilor dinaintea lui, episcopul învaţă şi povăţuieşte poporul lui Dumnezeu, slujeşte cuvântul Adevărului, se războieşte cu rătăcirile şi ereziile, se îngrijeşte de unitatea Trupului lui Hristos, sfinţeşte poporul lui Dumnezeu, …. cu harul Sfintelor Taine, îi instruieşte pe păstori şi se preocupă de asigurarea corpului misionar al Bisericii”, a precizat IPS Mitropolit Teofan, în cuvântul său.
Sfânta Liturghie a continuat cu împărtăşirea ierahilor şi a credincioşilor. După binecuvântarea de sfârşit a Sfintei Liturghii a început Slujba de întronizare a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului. În cadrul acesteia PS Corneluiu, Episcop al Huşilor, a dat citire Gramatei mitropolitane de instalare și oferirea însemnelor chiriarhale.
După acest moment solemn, PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar patriarhal, a dăruit, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un set de sfinte vase, cu următorul mesaj: "Oferim acest set de Sfinte Vase, cu binecuvântare şi dragoste în Hristos, Preasfinţitului Părinte Episcop Ioachim, în ziua întronizării sale ca arhiepiscop". În continuare, părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc a transmis cuvântul de felicitare din partea clerului şi credincioşilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: "Alegerea Înaltpreasfinţiei Voastre în scaunul arhiereasc de la Roman este darul pentru care îi mulţumim lui Dumnezeu în anul 2015, (...) este sărbătoarea noastră, a tuturor, un nou început pentru această de Dumnezeu păzită eparhie.".
Slujba a continuat cu alocuţiunea Înaltpreasfinţitului Ioachim, noul Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evenimentul de la Roman va fi transmis în direct prin intermediul televiziunii Patriarhiei Române, Trinitas TV.