Joi, 6 iunie 2019 parohia Înălţarea Domnului din Moinești și-a serbat hramul bisericii adunând în comuniune liturgică credincioși, care au participat de dimineață la săvârșirea Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoți și diaconi aflați sub protia părintelui protopop Costel Mareș. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, corală condusă de către părintele arhidiacon Iulian Dumitru. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
După Sfânta Liturghie, în toate bisericile și mănăstirile din protopopiatul Moinești s-au oficiat slujbe de pomenire închinate eroilor; la ora 12.00, clopotele bisericilor fiind trase în semn de recunoştinţă faţă cei ce și-au jertfit viața pentru neam, credinţă şi ţară.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la monumentul eroilor din Moineşti, un sobor format din toți preoții slujitori ai bisericilor din municipiu, sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareş, au oficiat slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului. S-au depus apoi coroane de flori în cinstea eroilor români din toate timpurile de către reprezentanții instituțiilor prezente la acest eveniment.
În cuvântul său adresat celor prezenți, părintele protopop menționa: „ Memoria vie a eroilor neamului este păstrată în conștiința acestui popor care a știut să le scrie cu recunoștință o pagină de aur în cartea de istorie a unui neam ce a fost răstignit de mai multe ori în istoria sa, dar tot de atâtea ori a știut să învieze. Astăzi vorbesc despre jertfa lor cărțile de istorie, monumentele funerare închinate lor, muzeele și bibliotecile ce poartă înlăuntrul lor, ca pe odoare sfinte, amintirile de neam ale unui sacrificiu ce nu poate fi egalat înlocuit cu nimic.
Avem datoria sfântă de a-i purta în gândirile și rugăciunile noastre, de a demonstra prin fapte că idealurile pentru care s-au sacrificat sunt astăzi mediul în care românii își cresc și educă copii, își mărturisesc credința și își exprimă libertatea de gândire. ”