Odată cu debutul calendarului anual dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, de Ziua Culturii Naționale, care nu va fi marcată doar pe 15 ianuarie, ci pe parcursul unei întregi săptămâni, în cadrul Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Hârja au demarat activități care favorizează accesul persoanelor bolnave ori cu deficiențe (beneficiarii Centrului de Recuperare Neuromotorie pentru Copii și Tineri ”Sf. Parascheva” Hârja și Centrul Rezidențial Pentru Persoane Vârstnice) la cultură și valorizarea patrimoniului cultural național.
În acord cu recomandările detaliate privind fundamentarea noii Strategii Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Cultura, în sens de manifestări și forme de reprezentare a unor conținuturi creative, educaționale și artistice, poate acționa ca un factor de combatere a discriminării și de conștientizare a drepturilor, problemelor și nevoilor persoanelor cu dizabilități. Produsele creative, educaționale și artistice pot influența cultura în sens larg, ca norme sociale, mod de viață și sistem de reprezentări simbolice. Spectacolele de teatru, filmele, operele de artă, creațiile literare, picturile, tradițiile pot face mai vizibile persoanele cu dizabilități sau deficiențe, persoanele bolnave și pot sensibiliza publicul cu privire la barierele întâlnite zilnic de aceste persoane.
În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cu implicarea și susținerea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, este extrem de important să abordăm problemele legate de participarea persoanelor cu deficiențe la viața culturală în toate aceste dimensiuni.
Pe lângă ateliere de creație care au abordat creațiile nemuritoare eminesciene, beneficiarii cu dizabilități ai Centrului de Recuperare au recitat cele mai frumoase versuri ale poetului nepereche, au recreat cu puzzle sau jucării senzoriale ”lacul codrilor albastru”, au vizionat filmulețe despre frumusețea codrilor și a naturii, urmând ca în următoarele zile să învețe despre multe alte creații autentice din patrimoniul cultural românesc precum vatra satului, ia și portul popular, coloana infinitului și Brâncuși, patrimonial cultural al Bisericii care a plămădit și promovează cultura poporului român.
Tot în cadrul activităților centrate pe persoanele cu deficiențe și accesul acestora la cultură, în următoarele zile, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Hârja vor fi prezenți și invitați, profesioniști care vor aduce în perspectiva bătrânilor centrului rezidențial creații culturale monumentale ale poporului roman, creații populare și etnografice, scântei de aduceri aminte și nostalgii frumoase pentru beneficiari.
„Educaţiunea e cultura caracterului, cultura e educaţiunea minţii”, spunea cândva Eminul, deoarece cultura nu reprezintă doar o elaborată educație a minții, dar și o cale profundă a deschiderii către toleranță, empatie, acceptare și înțelegere a celor defavorizați, năpăstuiți și bolnavi. Și toate acestea pentru că de la Cel dintru care ne luăm ”învierea și viața”, nu putem decât a învăța cum să alinăm, să susținem, să ajutăm și să le înlesnim calea către mântuire.
(Negoiță Bianca)