Implementarea programului „Hristos – lauda bătrâneților mele” în parohiile din orașul Buhuși

Miercuri, 22 septembrie 2021, la Parohia „Învierea Domnului” din Buhuși a avut loc o sesiune de lucru în cadrul căreia părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a prezentat preoților slujitori din mediul urban proiectele social-culturale ale Protoieriei Bacău. Acestea vor fi implementate în perioada următoare și vor avea caracter permanent, fiind adresate în special persoanelor vârstnice. 

În deschiderea întâlnirii, părinții prezenți au făcut o prezentare asupra transformărilor demografice petrecute în ultimul deceniu în orașul Buhuși și au precizat diferitele activități cu caracter social-filantropic pe care le-au derulat în sprijinul comunității.

A urmat apoi prezentarea proiectului socio-educațional „Hristos, lauda bătrâneților mele”, având ca beneficiari persoanele vârstnice. Au fost detaliate principalele activități care vor face obiectul acestui program, implementat în lunile octombrie, noiembrie și decembrie. Scopul acestuia este de a apropia și mai mult credincioșii de valorile și tradițiile Bisericii și de a forma un grup omogen de seniori pentru care parohia să ofere în mod constant numeroase activități cu caracter catehetic și educațional. În acest sens, de mare folos pentru acest proiect va fi spațiul generos pe care casele de prăznuire ale parohiilor din Buhuși îl vor pune la dispoziție pentru desfășurarea activităților planificate, fapt care va conduce la înființarea unui centru de socializare pentru persoanele vârstnice.

Astfel, sub coordonarea preoților, credincioșii vor putea participa la liturghia de după liturghie, adică la activități duhovnicești, la întâlniri cu diferiți actori sociali, să beneficieze de vizita unui medic, a unui istoric sau a unui preot pensionar sau să participe la pelerinaje organizate în cadrul parohiei lor etc.

Aceste centre ce vor fi inaugurate în urbea buhușeană se alătură celor peste 30 de centre deja existente în Protoieria Bacău, ele fiind un exemplu de bună practică pentru cei care sunt la început de drum într-un astfel de demers.

De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost prezentat și proiectul eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine”, rodul unui parteneriat între Protoieria Bacău și Penitenciarul Bacău, mijlocită de către părintele capelan Daniel Mașala și își propune ca ieșirile în comunitate ale persoanelor aflate în custodia instituției să fie în sânul parohiilor care doresc să ofere credincioșilor ocazia câtorva ore de socializare, alături de acești oameni și de experiențele lor de viață. Activitatea a fost apreciată și părinții prezenți și-au arătat disponibilitatea de a găzdui o astfel de acțiune pentru ca seniorii parohiei să socializeze cu persoanele aflate în custodia penitenciarului.

În urma întâlnirii avute, părinții prezenți au apreciat utilitatea misionar-pastorală a proiectelor propuse spre implementare și au arătat disponibilitatea de a inaugura în parohii un centru de socializare pentru persoanele vârstnice.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu