Icoana Maicii Domnului “Prodromița”, cinstită în parohiile Protoieriei Sascut

Ziua de 12 iulie în care prăznuim Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului “Prodromița” este una cu o însemnătate aparte pentru comunitățile parohiilor Păncești, Valea Seacă I și Valea Seacă II, deoarece fiecare dintre acestea deține câte o copie foarte veche după icoana Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos.

În Parohia Păncești, părintele protopop Vasile Abageru, alături de credincioșii din această comunitate, a săvârșit Sfânta Liturghie, au fost rostite rugăciuni pentru ploaie, iar mai apoi, Icoana a fost purtată în procesiune în jurul bisericii. 

De asemenea, Parohia Valea Seacă I, prin implicarea părintelui Burduja Neculai, a săvârșit Slujba Agheasmei Mici, Acatistul și Sfânta Liturghie sub protia prescuviosului părinte protosinghel Pahomie, duhovnicul Mănăstirii Deleni.

Mai apoi, icoana Maicii Domnului, frumos împodobită, a fost purtată în procesiune și au fost rostite rugăciuni pentru ca Dumnezeu să se îndure și să trimită pământului ploaie.

Nu în ultimul rând, Parohia Valea Seacă II, unde păstorește părintele Adi-Cătălin Popa, a săvârșit în ajunul acestei zile Slujba Vecerniei cu Litia și apoi a fost purtată Icoana în procesiune, iar marți, 12 iulie, Slujba Utreniei, Acatistul, Sfânta Liturghie și agapa frățească.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu