De astăzi, joi, 20 aprilie, până duminică, 23 aprilie, ora 15.00, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni va fi depusă spre închinare la Biserica "Sfântul Gheorghe" din Bacău, cu prilejul prăznuirii Sfântului ocrotitor al parohiei.
Zilele Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Bacău au debutat și anul acesta cu aducerea icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni. După depunerea icoanei în biserică, de la ora 17.30, sub protia pr. protoiereu Costică Busuioc, s-a oficiat slujba Acatistului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, de către preoți din Protopopiatul Bacău și călugării ce însoțesc sfânta icoană.
În pofida vremii neprielnice, adunați cu mic cu mare în întâmpinarea Macii Domnului, credincioșii băcăuani au umplut Biserica „Sf. Gheorghe” bucurându-se de darul pe care l-au primit în prag de sărbătoare, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Bucuria reîntâlnirii cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni a fost încununată de slujba acatistului izvorului tămăduirii al Preasfintei, Stăpânei Noastre de Dumnezeu Născătoare și pururea Fecioare Maria. Oficiată de un sobor de 10 preoți, sub protia părintelui protopop Costică Busuioc, slujba acatistului s-a constituit într-un preambul la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii prăznuită mâine, 21 aprilie 2017. În finalul slujbei, părintele Costică Busuioc a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat credincioșilor legătura între Maica Domnului, „Fântâna tămăduirilor”, și sărbătoarea instituită în secolul al V-lea d. Hr., care face trimitere la vindecarea minunată a unui orb. „Pentru cele ce s-au împlinit în seara aceasta cu ajutorul Fiului lui Dumnezeu, mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Mulțumim pentru darul pe care l-a oferit parohiei acesteia dând arhiereasca binecuvântare ca icoana de la Giurgeni, multiubită de băcăuani, să poposească pentru câteva zile aici. Îi mulțumim Maicii Domnului, care ne mărturisește, de data aceasta, despre darul izbăvirilor pe care îl primim de la dânsa și printr-însa de la Mântuitorul Hristos, îndemnându-ne să avem credință întru putere, nădejde și bucurie deplină, pe care ea ni le dăruiește pururea.”, a spus părintele protopop Busuioc, în cuvântul său.
În final, părintele paroh Constantin Gherasim a anunțat că evenimentele din cadrul Zilelelor Parohiei „Sf. Gheorghe” continuă mâine, 21 aprilie, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va fi prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani, pentru a oficia Sfânta Liturghie.
Istoria icoanei Maicii Domnului cu trei ochi și două guri
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea de la Giurgeni adusă zilele acestea la Biserica „Sf. Gheorghe” este îmbrăcată în argint și a fost dăruită mănăstirii la data de 6 august 1831. Ea a fost pictată în anii 1740 – 1750 de către zugravul Nectarie. Astăzi icoana este recunoscută pentru miracolele pe care le înfăptuiește și o înfățișează pe Maica Domnului având trei ochi și două guri. Cel de-al treilea ochi și cea de-a doua gură au apărut fără intervenție omenească, prin voie dumnezeiască, pe icoana deja pictată, ceea ce o face unică în lume. Mărturie stă chiar amintirea relatată de părintele stareț, Antonie Jeflea, care povestește că a fost martor al uneia dintre aceste minuni chiar în anul sosirii sale la mănăstire, 1995. “Era un copil de vreo șase ani, din Vaslui, mut din naștere. Părinții l-au adus la mănăstire și, la un moment dat, după Taina Sfântului Maslu, copilul a rostit limpede primele cuvinte din viața lui, cerându-i mamei sale să-l ia în brațe și să-l ridice până la icoană pentru a o săruta”, a povestit părintele Antonie. Și atunci icoanei i-a apărut cea de a doua gură.
Minunile trăite de credincioși au făcut înconjurul țării și oameni din toate regiunile merg acum la Giurgeni să ceară ajutorul Maicii Domnului, închinându-se ei, în fața acestei icoane.
Icoana nu are o dată de prăznuire proprie. Pelerinii o cinstesc la 6 august, data la care aceasta a intrat în posesia mănăstirii, dar și la hramul lăcașului de cult (Nașterea Maicii Domnului), ca și la celelalte sărbători închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. (Mioara Ignat)