Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni binecuvântează inimile creștinilor din parohiile Protopopiatului Onești

Reiterând o tradiție veche bizantină, ce amintește de anul 626, când patriarhul Serghie al Constantinopolului a luat icoana Maicii Domnului Vlahernitissa și a purtat-o pe zidurile cetății, pentru a scăpa orașul de atacul avarilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu bunăvoința părintelui Stareț Nicolae și la inițiativa părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, județul Neamț, a pornit în pelerinaj pe tot cuprinsul Protopopiatului Onești în perioada 09-13 august a.c.

Pe parcursul acestui periplu duhovnicesc, Icoana Maicii Domnului, cu o istorie seculară presărată cu întâmplări minunate, s-a oprit din drum în numeroase parohii din ținutul Oneștiului și peste tot a fost întâmpinată cu nerăbdare și emoție, cu credință și cu dragoste de către creștinii ortodocși de toate vârstele.

Ideea de unitate la care ne cheamă Icoana Maicii Domnului s-a descoperit fie în Slujba Paraclisului Maicii Domnului sau în Taina Sfântului Maslu săvârșită pentru bolnavii din spitalul oneștean sau pentru bătrânii rezidenți la Hârja, în numeroase acatiste citite prin parohii sau în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită la catedrala municipiului, când sfântul lăcaș a devenit neîncăpător, slăvind de la copil până la bătrân pe Sfânta Fecioară Maria, cântând cu bucurie: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluiește-ne pe noi!”.

Întâmpinarea icoanei Maicii Domnului, a avut loc și la parohia Precista din orașul Târgul Ocna, de către un sobor de preoți, sub protia părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu.

În cuvântarea sa de acolo, părintele protopop a mulțumit Înaltpreasfințului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea dată de a fi adusă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Giurgeni, urmând o tradiție de mai mulți ani. De asemenea părintele protopop a mulțumit, părintelui stareț, protosinghelul Nicolae pentru dragostea arătată credincioșilor din cuprinsul protopopiatului Onești.

Pelerinajul a continuat și la următoarele parohii din cuprinsul protoieriei Onești: parohia Dofteana, parohia Căiuți, parohia Blidari, parohia Heltiu, parohia Drăgugești, parohia Caraclău, parohia Sfântul Nicolae din Onești, Catedrala Pogorârea Duhului Sfânt din Onești, parohia Mănăstirea Cașin II, parohia Viișoara, parohia Brătești, parohia Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena din Onești, parohia Caraclău și parohia Brătila.

Cu acest prilej, nu au fost uitați nici creștiniii aflați în suferință, icoana fiind dusă spre inchinare, celor de la Așezământul „Sfântul Ștefan cel Mare"-Hârja și credincioșilor de la Capela Spitalului „Sfântul Luca"-Onești.

Părinții care au însoțit icoana Maicii Domnului, le-a vorbit de fiecare dată credincioșilor despre minunile săvârșite de Maica Domnului, tuturor celor ce au cerut cu credință ajutorul său. În toate aceste zile, s-au săvârșit diferite slujbe, încununate cu privegheri de noapte. Preoții și credincioșii rugându-se și inchinându-se cu evlavie la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La final, icoana Maicii Domnului a poposit în mijlocul copiilor din parohia Deleni, aflați la Școala de vară, organizată de părintele paroh Ciprian Purice.

Cu acest prilej, părintele protopop le-a vorbit copiilor despre dragostea pe care Maica Domnului o are față de copii.

La eveniment a fos prezent și părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul sectorului cultural al Administrației Eparhiale de la Roman, care a felicitat și lăudat inițiativa acestui eveniment cultural-catehetic prin intermediul căruia cei peste 170 de tineri implicați, după activitățile educaționale să se poată ruga și cânta în biserica lor parohială la icoana făcătoare de minuni de la mănăstirea Giurgeni.

În după amiaza zilei de 13 august a.c. Sfânta Icoană s-a întors la mănăstirea Giurgeni, dar bucuria și fiorul duhovnicesc a rămas în inimile tuturor creștinilor protoieriei Onești.

(pr. Andrei Turcu)