Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Fundația "Episcop Melchisedec" - Filiala Bacău, în parteneriat cu Parohia Lazaret din Bacău implementează în perioada 13 martie – 19 aprilie programul ”Hristos – prietenul meu cel mai bun”, adresat unui grup țintă de 35 de elevi din clasele V-VII ale Școlii Mihail Sadoveanu.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Fundația "Episcop Melchisedec" - Filiala Bacău, în parteneriat cu Parohia Lazaret din Bacău implementează în perioada 13 martie – 19 aprilie programul ”Hristos – prietenul meu cel mai bun”, adresat unui grup țintă de 35 de elevi din clasele V-VII ale Școlii Mihail Sadoveanu. El are ca scop tratarea unor teme de interes pentru copii, prin intermediul jocurilor, dezbaterilor, participării la sfintele slujbe, urmărirea de materiale video tematice, etc.
Pe durata a 6 săptămâni, în fiecare zi de vineri (16.30 – 18.00) și sâmbătă (15.30 -17.00), împărțiți în grupe de câte 6 elevi, sprijiniți de către preoți, profesori de religie, psihologi, formatori și voluntari, în curtea Parohiei Ortodoxe Lazaret, copiii își vor însuși aspecte teoretice legate de credință și apoi vor identifica metode practice de a le aplica în viața lor, a familiei și în cadrul comunității.
Copiii vor fi premiați printr-un sistem de notare a gradului de implicare în activități, dar și în funcție de prezența la sfintele slujbe ale bisericii, având ca finalitate generarea unor proiecte adresate comunității, colegilor din școală, persoanelor nevoiașe, etc., pe care le vor implementa prin directa lor implicare.
Premiile vor consta în oferirea unui dar pe care copiii îl vor cere printr-o scrisoare adresată lui Dumnezeu, pe care o vor redacta în săptămâna a treia, darurile fiind acordate prin contribuția credincioșilor Parohiei Ortodoxe Lazaret, în cadrul unei festivități de premiere organizate în cursul Săptămânii Luminate.
Finalitatea acestui program de formare duhovnicească are ca scop cunoașterea credinței ortodoxe și deprinderea de către copii a unei atitudini menite să fie o busolă duhovnicească în lumea de azi, un ghid pentru cei mici dar și pentru familiile acestora, menit să înlesnească practicarea virtuților ca mijloc de săvârșire a binelui.
Totodată el are ca intenție șlefuirea personalității fiecărui participant prin intermediul învățăturilor mântuitoare ale Sfintei Biserici, arătând că omul doar prin credință își identifică identitatea sa de cetățean al Raiului, și implicit împreună locuitor cu Hristos – prietenul său cel mai bun.