Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a fost cinstit joi, 05 iulie 2018, în Parohia Schitu Frumoasa din județul Bacău. La eveniment au participat credincioși din comuna Balcani, dar și din toată țara.
Sărbătoarea hramului a început miercuri seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Aceasta a fost săvârșită la altarul de vară construit în apropierea bisericuței de lemn ocrotită de Sfântul Atanasie Athonitul. La finalul slujbei, părintele Gheorghe Aniculoaie, de la Catedrala “Nașterea Maicii Domnului” din Moinești, le-a vorbit celor prezenți despre viața Sfântului Cuvios Atanasie, cel care a întemeiat Mănăstirea Marea Lavră din Muntele Athos.
Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată, joi, de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele protopop Costel Mareș și părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman, delegații Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului.
„În timp ce mulți dintre noi sunt plecați departe, la muncă în străinătate, noi, cei rămași în țară, încercăm să menținem ceea ce am primit de la strămoșii noștri: dreapta credință și lucrarea faptelor bune. Cea mai mare faptă bună este participarea la Sfânta Liturghie, împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. De aceea Sfântul Munte Athos, dar nu numai, ci și „Athosul” din țara noastră are acest mare merit de a avea Liturghia zilnică. Așadar, această biserică este închinată Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul, organizatorul acestei vieți din Sfântul Munte”.
Părintele Nicolae Tănase a vorbit și despre numărul din ce în ce mai mic de copii care se nasc în țara noastră.
„Nașterea și creșterea copiilor este un efort dar și o chemare, o „cruce”. Dumnezeu însă ne așteaptă, dorind să ne revenim”.
La final, părintele arhimandrit Andrei Ioniță a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
„Noi suntem doritori să mergem la Muntele Athos, dar iată că Sfântul Munte a venit la noi prin ctitoria părintelui Nicolae Pântea închinată Sfântului Atanasie, monahul emblematic al călugărilor athoniți. Această biserică se află în Protopopiatul Moinești, zonă despre care îmi place să spun că este o mică „Bucovină” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului”, a zis părintele arhimandrit.
Biserica “Sfântul Atanasie Athonitul” a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, fiind sfinţită în urmă cu 10 ani de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi de Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.
Biserica a fost construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae Pântea în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos. Aceasta este singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ocrotită de Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.
(Pr. Adrian Aniculoaie)