Hramul bisericii parohiei Cotu Vameș 1

Sub protia părintelui vicar eparhial Arhimandrit Pimen Costea, un sobor format din treizeci de slujitori ai altarului s-au adunat în rugăciune la vecernia din ajunul Înălțării Domnului alături de enoriașii bisericii.

Impresionanta biserică din Cotu Vameș, cea mai mare incintă de cult din Protopopiatul Roman, are două hramuri, instituite la sfințirea acesteia de către Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe data de 1 septembrie 2013. Urmând tradiția comunității, la vecernia din ajun, părinții slujitori, Sînică Palade și Vasile Iancu, au invitat alături de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și de părintele Dan Alexandru Antoce, protopop de Roman, un sobor numeros de părinți, și  enoriași. 
La finalul slujbei, părintele vicar a rostit un iscusit cuvânt de învățătură, în care a precizat că așa cum Învierea Domnului poate fi înțeleasă plenar de sufletul unui creștin raportând-o la actul răstignirii, tot așa, Înălțarea Domnului circumscrie opera mântuitoare a Domnului Iisus Hristos marcată de coborârea la iad. De altfel, chenoza Mântuitorului (golirea de slavă în vederea părtășiei la firea omenească), a precizat părintele vicar, constituie temeiul tuturor evenimentelor din activitatea mântuitoare a Domnului Hristos, potrivit postulatului patristic al Sfântului Atanasie cel Mare: „Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să devină Dumnezeu”.
În finalul cuvântării, părintele arhimandrit a apreciat eforturile comunității din Cotu Vameș (atestată documentar din 1408) pentru toată opera ctitoricească recentă, exprimându-și speranța că împreuna lucrare a enoriașilor va duce la desăvârșire și lucrarea ctitoricească a celeilalte biserici din sat, Sfântul Dumitru. 
În final, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului părinte Ioachim pentru binecuvântare, și părintelui vicar pentru prezență, învățătură și împreună slujire. Părintele Sînică Palade și părintele Vasile Iancu au o experiență îndelungată în pastorație, fiind slujitori ai parohiei din 1991, respectiv 1993. Cele mai importante realizări sunt construirea bisericii Înălțarea Domnului (târnosită în 2013) și al așezământului social sfințit în 27 august 2023.

Pr. Amărinii Ionuț Alexandru