Horia-Roman Patapievici a conferențiat la Moinești

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, evenimentele desfășurate în cadrul celei de a IX-a ediții a Zilelor Cultural-Duhovnicești ale Protoieriei Moinești au culminat cu acceptul domnului Horia-Roman Patapievici, istoric, filozof, eseist, de a conferenția la Centrul Cultural Lira din urbea moineșteană.

Seara culturală a fost deschisă de un alt invitat de seamă, domnul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Conferința cu titlul „Legătura dintre Europa și Creștinism” a avut loc la Centrul Cultural Lira din Moinești și s-a bucurat de un public numeros care a umplut până la refuz sala. Este pentru prima oară când domnul Horea-Roman Patapievici conferențiază în România, la invitația Bisericii Ortodoxe Române.

Călătoria culturală anunțată încă din titlu a tratat teme despre rădăcinile istorice, geografice și culturale ale Bisericii creștin-ortodoxe, amintindu-se, printre altele, că Europa și lumea întreagă datorează valorile și devenirea sa în bine, creștinismului. Referindu-se la prezența domnului Patapievici în mijlocul intelectualilor moineșteni, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a remarcat: „A fost o deosebită bucurie și un privilegiu să participăm la invitația părintelui protopop Costel Mureș la această conferință susținută de unul din intelectualii creștini de anvergură europeană care înțelege în profunzime structura minții creștine și care ne-a vorbit în această seară de o Europă ca dar al creștinismului”.

În finalul evenimentului din această zi a avut loc și „Premierea excelenței”, o inițiativă a părintelui protopop Costel Mureș în care elevii de la liceele de pe tot cuprinsul Protopopiatului Moinești au primit Diploma și Medalia Excelenței, precum și un premiu în bani ca semn al aprecierii, încurajării și susținerii muncii lor.

(Pr. Simion Anăstăsoaie)