”Haină luminoasă și chip înnoit” pentru biserica ”Sf. Ier. Nicolae” și ”Sf. Proroc Ilie” din Mândrișca

În Duminica Samarinencei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba de resfințire a bisericii ”Sf. Nicolae” și ”Sf. Prooroc Ilie” din parohia Mândrișca, protopopiatul Sascut.

După cinci ani de eforturi susținute ale comunității din Mândrișca (Protopopiatul Sascut), biserica ”Sf. Ier. Nicolae” și ”Sf. Proroc Ilie” a căpătat ”haină luminoasă” și chip înnoit cu jertfelnicia, dragostea și implicarea unor oameni care au înțeles locul și rolul bisericii în viața comunității. Înnoirea sfântului locaș și a curții împrejmuitoare a fost încununată prin slujba de resfințire oficiată în ziua de 29 mai, în Duminica Samarinencei, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu un sobor de preoți din Protoieria Sascut. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii săvârșite de ierarh după acest eveniment, preotul paroh Bălan Marian a primit distincția de iconom stavrofor, iar membrii parohiei și ai Consiliului Local Valea Seacă au primit diplome de vrednicie pentru implicarea în finalizarea acestui amplu proiect care a redat o imagine nouă acestei ”scări către cer”. ”Cu ajutorul Consiliului Local Valea Seacă, dar și prin contribuția enoriașilor parohiei, au fost demarate ample lucrări de reparații capitale, consolidare și înfrumusețare ale clădirii bisericii, iar astăzi Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim ne-a bucurat prin binecuvântare arhierească, împlinind așa cum se cuvine această împreună lucrare din comunitatea noastră”, a declarat preotul paroh Marian Bălan.

Biserica parohială a fost construită la mijlocul sec. al XIX-lea, între anii 1844 şi 1852, din iniţiativa primului preot, Ioan Ursachi, prin contribuţia adusă de către familiile care formau atunci populaţia localităţii şi a unui oarecare arendaş numit Prodan. Construcţia a fost realizată şi cu ajutorul Sf. Mormânt, în vremea Patriarhului Kiril al Ierusalimului, aşa după cum reiese din pomelnicul „Ctitorilor celor mari”. 

(Pr. Constantin Gherasim)