Frumusețea Liturghiei și liniștea naturii trăite de copiii din parohiile Protoieriei Sascut

Proiectul catehetic “Vacanță în tinda Bisercii” a continuat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 20-25 Iulie 2021 , în Parohiile Urechești 1, Berești, Slobozia Nouă - Panu, Dănceni, Slobozia Stănișești și Gâșteni din Protoieria Sascut.

În fiecare dintre aceste comunități, activitățile au fost desfășurate cu multă bucurie și deosebit interes din partea copiilor, toate acestea putând fi observate în sentimentele de mulțumire și entuziasm de pe chipurile celor prezenți.

La Școala de vară, copiii au participat la diferitele ateliere organizate, au ascultat cu interes catehezele susținute de către preoți într-un limbaj potrivit puterii lor de înțelegere, jocuri recreative în aer liber, au mers în pelerinaje și la diferite obiective culturale din județ.

Astfel, în Parohia Urechești 1 unde păstorește Pr. Gelu Fera, activitatea a început cu participarea copiilor la Sfânta Liturghie, primind de asemenea Sfânta Împărtășanie după ce în prealabil s-au spovedit. Cu ajutorul voluntarilor, tinerii au participat la diferite jocuri și activități, iar masa a fost servită la Așezământul Social-Filantropic al parohiei.

În celalalte zile au fost desfășurate expediții prin pădure alături de domnul pădurar Gheorghiță Bulinete care a împărtășit câteva dintre secretele pădurii. 

În Parohia Berești, activitatea a început în ziua prăznuirii Sfântului Ilie Tesviteanul când toți participanții școlii de vară au luat parte la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Părintele Burduja Petru a susținut câte o cateheză în fiecare dintre zile, iar după acestea copiii au învățat cântece bisericești, rugăciuni și poezii, au pictat icoane și au luat parte la întreceri sportive.

Preoții Bondalici Marcu și Munteanu Constantin de la parohiile Slobozia Nouă-Panu și Slobozia Stănișești au desfășurat de asemenea activități deosebite în  comunitățile lor, implicând un număr mare de tineri care în  această perioadă s-au distrat dar și au învățat lucruri importante pentru viată.

Copiii parohiilor Dănceni și Gâșteni s-au bucurat de un program recreativ ce a cuprins activități artistice, sportive, cluburi cu profesori de specialitate și activități pentru dezvoltarea abilităților de socializare și comunicare.

Părintele Protopop Vasile Abageru, cel care a coordonat toată această  activitate din parohiile Protoieriei Sascut a subliniat importanța școlilor de vară, prin implicarea și dăruirea totală a preoților și voluntarilor:

“După perioada de distanțare fizică sunt binevenite aceste școli de vară din proximitatea bisericilor. Prin această activitate ne-am propus să petrecem cât mai mult timp alături de copii  și  ne dorim ca ei să se recreeze, să se bucure de frumusețile adevăratei copilării și să crească foarte mult duhovnicește”.

(Apostu Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)