A fost sfințită prima casă socială din Protoieria Sascut

Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 25 noiembrie, biserica din Ocheni, filie a Parohiei Fundoaia, și-a serbat hramul, în ziua pomenirii Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina.

Utrenia și Sfânta Liturghie în această zi a fost săvârșită de către preoții Cercului Pastoral numărul 4 sub protia părintelui protopop Vasile Abageru care în cuvântul de învățătură, le-a transmis credincioșilor binecuvântarea Chiriarhului și le-a vorbit despre Sfânta Muceniță Ecaterina, cea care s-a nevoit pentru mărturisirea dreptei credințe:

„Avem astăzi bucurie deplină deoarece ne-am adunat aici, noi, slujitori ai Sfântului Altar, dar și dumneavoastră, credincioșii acestei parohii, ce ați ascultat de glasul interior al sufletului, care  v-a îndemnat să veniți, pentru a fi astăzi în comuniune la Sfânta Liturghie. Sfânta Ecaterina era de viță nobilă, avea tot ceea ce era necesar pentru a avea un trai mai mult decât bun. Totuși, născută fiind într-o familie de păgâni, mama sa, în ascuns, i-a însuflat duhul credinței creștine și Ecaterina a crescut astfel ca o adevărată Fecioară creștină,  foarte înțeleaptă și instruită și de o frumusețe inegalabilă.

După toate suferințele îndurate de ea, a mărturisit pe Dumnezeul cel viu și a primit moarte mucenicească, iar trupul ei, după mărturia sfinților părinți, a fost luat de îngeri și purtat până pe Muntele Sinai, loc în care se găsesc și astăzi Moaștele Sfintei Ecaterina, izvorând bună mireasmă în mănăsturea închinată ei.

Această sfântă muceniță este un exemplu viu pentru cei astăzi când trăim vremuri tulburi, iar noi trebuie să îi urmăm exemplul, mărturisind credința cea dreaptă și urmându-i Mirelui celui Ceresc”

La finalul slujbei a fost săvârșită Slujba Parastasului pentru principalii ctitori ai acestei biserici, adică Familia Sturza: Teodor, Ecaterina, Costache și Petrache.

Totodată, a fost sfințită și o casă socială construită prin truda Părintelui Paroh Iftene Mihăiță dimpreună cu autoritățile locale și credincioșii din comunitate pentru un tânăr din această comunitate pe nume Blaga Viorel Costel, încadrat la gradul I de handicap cu diagnostic de tetrapareză spastică.

Asociația „Episcop Teodosie Atanasiu” a Protoieriei Sascut a venit și ea în sprijinul acestui tânăr, contribuind cu un ajutor financiar pentru a se putea construi sobele necesare pentru încălzirea locuinței.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu