La Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău, de mai bine de două decenii, se desfășoară o amplă activitate filantropică. Inițiată la începutul mileniului 3, susținerea acordată tinerilor și bătrânilor s-a concretizat prin înființarea Așezământului social-filantropic „Samarineanul milostiv”, unde an de an, 25-30 de elevi de la școlile nr. 10 și „George Bacovia” primesc gratuit, de luni până vineri, pe toată durata anului școlar, o masă caldă la prânz; iar 30 de familii de vârstnici, cu venituri reduse, primesc la Paști și la Crăciun, pachete care să îi ajute să simtă bucuria sărbătorilor. Pentru că activitatea desfășurată aici s-a extins pe multiple planuri, au fost necesare lucrări de reamenajare și extindere, înființându-se, astfel, Așezământul multifuncțional socio-cultural „Sfântul Apostol Toma”.
La început, sub coordonarea pr. Vasile Radu, la acea vreme paroh, activitatea Așezământului social-filantropic „Samarineanul milostiv” se desfășura într-o clădire de câțiva metri pătrați, cu spații mici pentru sala de mese și bucătărie, unde copii de școală din familii defavorizate erau primiți pentru a lua prânzul.
Întrucât spațiul în care se desfășurau aceste activități devenise impropriu, în anul 2014, părintele Vasile Radu, sprijinit de pr. Constantin Leonte, pr. Ioan Butuc și pr. Constantin Gherasim, a inițiat un proiect de extindere și transformare a vechii construcții într-o clădire spațioasă, multifuncțională, cu sală de mese, bucătărie, cămară de alimente, birou parohial, bibliotecă și alte dependințe la parter și săli de cursuri și socializare pentru elevi și vârstnici, la mansardă.
După retragerea din activitate a pr. Radu, coordonarea lucrărilor a fost preluată de pr. Constantin Gherasim (paroh între anii 2013-2017), acestea fiind finalizate sub îndrumarea pr. Gheorghe Chirica (paroh din 2017) și pr. Ciprian Ioan Ignat (slujitor din 2016-prezent).
Activității filantropice desfășurate prin grija preoților și a credincioșilor parohiei „Sf. Gheorghe”, s-au adăugat și activități educative și culturale. Astfel, prin efortul unor profesori voluntari ce și-au exprimat dorința de a sprijini elevii din clasele terminale, aceștia beneficiază gratuit de pregătire pentru examenele naționale la disciplinele română, matematică și limbi străine. Prin amabilitatea d-lui profesor Jănică Negruț, la acest așezământ funcționează și un Club de șah pentru copii cu vârste cuprinse între 4-15 ani, care participă la concursuri, unde, spre bucuria și încântarea lor, au fost premiați. La sărbătorile mari de peste an, copiii din parohie participă la organizarea de spectacole religioase și, anual, la tabăra de vară, organizată din inițiativa dnei preotese prof. Mihaela Chirica, unde, pe parcursul a 2 săptămâni, copiii au parte de ateliere și activități din cele mai diverse, iau prânzul împreună și află cum pot să se bucure „în tinda Raiului”, sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Fiind încheiate lucrările de extindere, zidire și amenajare a așezământului social-cultural multifuncțional în ziua de 9 mai 2021, în Duminica a II-a după Înviere (a lui Toma), noul corp de clădire a fost sfințit de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în prezența unui sobor de preoți, a primarului municipiului Bacău, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu și a numeroși credincioși.
În ziua evenimentului, pe o scenă special amenajată în curtea lăcașului de cult, un sobor de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. În cuvântul rostit la Evanghelia zilei, pr. Pimen Costea a spus: „Toma credea în Înviere, credea în faptul ca Hristos este viu, dar nu era convins de forma în care i-au fost relatate acestea. El nu a crezut orbește ceea ce i s-a spus. Mântuitorul Însuși întăreşte această atitudine spunând: cercetați Scripturile! Căutând să ne apropiem de adevăr, ne asemănăm lui Toma. Important e să ajungem să exclamăm, ca şi el, „Domnul meu si Dumnezeul meu!”.
Răspunsurile la strană în această zi de sărbātoare au fost date de Corul „Anastasis” al Bisericii „Sf. Gheorghe”, sub coordonarea dnei prof. Anamaria Zodian.
După încheierea Sfintei Liturghii, chiriarhul s-a adăugat clerului și soborului de preoți, săvârșind Slujba de sfințire a așezământului care a primit hramul „Sf. Ap. Toma”. În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a subliniat: „Toma ne spune că actul de credință nu este ușor, fiindcă nu face parte din domeniul certitudinilor ştiinţifice. Ea este o cunoaştere din semne, prin care decodificăm pe Dumnezeu. Spre exemplu: atunci când un copil vine de la şcoală, găseşte pe masă o ciocolată sau un borcan de dulceaţă cu câteva felii de pâine puse de mama lui, care e plecată la serviciu. El nu a văzut-o pe mama sa când le-a pus pe masă, însă ştie că sunt pentru el. Cei doi se înţeleg prin aceste semne, indubitabile pentru unii, însă indescifrabile pentru alţii. Sunt semnele dragostei care nu se descriu ştiinţific. Aşa e şi în dimensiunea credinţei. Totul este dar de la Dumnezeu, dar toate se petrec într-o minunată conivenţă.”
În încheiere copiii din parohie, sub îndrumarea pr. paroh Gh. Chirica, au prezentat un scurt moment artistic cu cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm, pentru care au primit daruri și binecuvântări arhierești. (Mioara Ignat)