În perioada 22 – 28 iulie 2019, în Parohia Bărcu – Goșmani, Protopopiatul Buhuși, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc programul catehetic – Școală de vară „Vacanța copiilor în satul natal”, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani.
Școala de vară a început cu jocuri de cunoaștere, de îndemânare și de creativitate, activități de informare și conștientizare în cadrul proiectului catehetic „Satul între tradiționalism și urbanizare” din cadrul Programului catehetic „Cateheze în parohii” (ediția a V-a)desfășurat anul acesta pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. A fost susținută cateheza cu titlul „Satul românesc în contemporaneitate” și a fost lansată o dezbatere încercând să găsească răspunsuri la întrebarea „Ce-mi doresc pentru satul meu?”.
Toate acestea au avut ca rezultat construirea unui sat tradițional în miniatură, folosind motive tradiționale pentru a decora casele și elemente culese din natură pentru construirea unei gospodării.
În program a fost organizată și o excursie în orașul Bacău, care a reprezentat un motiv de bucurie și a stârnit curiozitatea și dragostea pentru natură, a dezvoltat respectul pentru frumusețile țării și a oferit participanților oportunitatea de a observa, de a cerceta și de a cunoaște o mare varietate de aspecte din mediul natural și astronomic. Obiectivele turistice vizitate au fost Vivariul – un muzeu cu păsări, pești și reptile vii – și Observatorul astronomic „Victor Anestin”, unde copiii au vizionat o proiecție fascinantă despre planetele sistemului nostru solar.
În aceiași zi, grupul de copii a avut parte de o întâlnire informativă cu doamna asistentă Delia Mustață din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Bacău (Stația centrală) despre serviciul unic de urgență 112 și modul în care pot fi prevenite anumite situații de urgență. Prin bunăvoința domnului locotenent colonel Badea Cristian, ei au participat și la simpozionul organizat de Unitatea Militară 01602 Tancuri cu ocazia celor 100 de ani de la dotarea Armatei Române cu aceste arme de război, susținut de dl. col. dr. Pătrașcu Gabriel, de la Arhivele Militare Naționale Române.
În cea de-a treia zi, copiii au fost antrenați în jocuri sportive, de colaborare și activități creative.
În activitatea denumită „Oameni către oameni”, împreună au plecat într-o călătorie pe ulițele satului, în care au găsit o lume a amintirilor din copilărie povestite chiar de subiecții acestora.
Au cântat pricesne religioase și au participat la Taina Spovedaniei pentru a se pregăti pentru Sfânta Liturghie din ultima zi a școlii de vară, când s-au împărtășit, au mulțumit lui Dumnezeu și au exprimat impresii, sugestii despre programul la care au participat.
(pr. Macovei Mihai)