Faza locală a Concursului național „Unirea: libertate și unitate” în Protopopiatul Buhuși

29 Martie 2018

La sediul Protopopiatului Buhuși, s-a desfășurat joi, 29 martie 2018, jurizarea portofoliilor participante la Concursul național  cultural – artistic „Unirea: libertate și unitate”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Buhuși a adunat proiectele desfășurate la nivelul parohiilor prin grija părintelui Protopop Vasile Cozma și care s-au desfășurat în perioada decembrie 2017 – martie 2018 din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Din totalul celor 21 de parohii participante la faza pe protopopiat s-au evidențiat următoarele:

Premiul I: Parohia Gura Văii „Zestrea Credinței”

Premiul al II-lea: Parohia Sf. Înviere – Buhuși „Școala tinerilor din Biserică”

Premiul al III-lea: Parohia Lețcana „Micul creștin talentat”

Mențiune: Parohia Orbic „Unirea ne este nouă dragă”

Mențiune: Parohia Țuscani „Unirea în credință și inimă”

Din comisia de jurizare au făcut parte: părintele Protopop Vasile Cozma în calitate de președinte, prof. Limba și literatura română Nadina Munteanu, prof. Arte Mihaela Craiu și pr. prof. Religie Mihai Macovei.

Proiectele conțin lucrări deosebite ale copiilor (literare, artistice și multimedia) care au redat în manieră proprie modul în care înțeleg unitatea poporului român împlinită la 1 Decembrie 1918. Unitatea și libertatea în puterea credinței au trezit în inimile lor cuvinte, culori și fapte binecuvântate de Dumnezeu care amintesc de puterea de jertfă a poporului român păstrător al credinței și valorilor de neam și țară.

Acest concurs a fost lansat de Patriarhia Română în contextul „Anului omagial al unității de credință și de neam” și al „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri(din 1918) către toate Eparhiile din țară și are ca argument importanța libertății câștigate prin viața în Hristos, a tradiției și a portului popular, precum și unitatea de credință și de neam în țara noastră, în contextul unor tendințe puternice de diluare și relativizare a ei.