În cadrul celei de-a XV-a ediții a Zilelor ”Episcop Melchisedec Ştefănescu” la Muzeul de Istorie din municipiul Roman a avut loc joi, 14 mai, orele 14.00, vernisarea expoziției ”Sfântul Antimis, istorie și continuitate în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”
Cei interesați pot vizita și admira antimise semnate de episcopii Romanului, din veacul al XIX-lea și până în prezent, acestea fiind nu doar o mărturie a comuniunii de credință, ci și veritabile lucrări de artă bisericească. Ca delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment a fost părintele Valentin Băltoi, consilier cultural, care s-a aflat alături de Adrian Ciobanu, responsabilul Muzeului de Istorie din Roman, preot Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, precum şi de alţi numeroşi preoţi, oameni de cultură romaşcani şi elevi. La deschiderea expoziţiei au participat protosinghelul Andrei Ioniţă, eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman şi preot Florin Aurel Ţuscanu, de la Biserica “Sfântul Nicolae” din localitatea Trifeşti, organizatorii acestei expoziţii.
După cuvântul introductiv al responsabilul Muzeului de Istorie, preotul Florin Aurel Ţuscanu a vorbit despre demersul organizatorilor, prezentând cele 32 de antimise, amintind celor prezenţi de momentul sfinţirii noilor antimise ce poartă semnătură Înaltpreasfinţitului Arhiepiscopul Ioachim, conţinând părticele din moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi. “Expoziţia este o premieră. Ne-am dorit ca publicul să afle cât mai multe lucruri despre zestrea şi tezaurul Bisericii Ortodoxe. Este o expoziţie destinată atât celor interesaţi de viaţa şi istoria Bisericii noastre, cât şi profesorilor de religie, de istorie şi elevilor. Înalt Preasfinţitul nostru Ioachim a binecuvântat acest proiect şi sub patronajul Arhiepiscopiei s-a organizat această expoziţie, în parteneriat cu Muzeul de Istorie din Roman”, a spus pr. Florin Ţuscanu, unul dintre organizatorii expoziţiei. La rândul său, protosinghelul Andrei Ioniță a vorbit despre valoarea liturgică a antimisului despre simbolistica acestuia, despre originea și evoluția lui în timp.