Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, activitățile de tip Școală de vară au continuat în multe dintre parohiile Protoieriei Sascut și în luna August care este pusă sub ocrotirea Maicii Domnului al cărei Adormire o serbăm la înjumătățirea lunii.
Astfel, fiecare dintre parohiile implicate s-au bucurat de prezența unui număr mare de copii în cadrul activităților mai ales pentru faptul că, așa cum bine cunoaștem, luna lui Cuptor aduce pe meleagurile natale, mulț dintre cei plecați peste hotare.
În Parohia Cornățel, copiii au luat parte la foarte multe activități educative și recreative, atât prin implicarea părintelui Rusu Virgil cât și a voluntarilor din comunitate. Cei mici au avut parte de o călătorie cu trenul, drumeții în natură, jocuri și convorbiri potrivite vârstei lor și mai ales, necesare creșterii lor duhovnicești.
Părintele Visu Vasile de la Parohia Urechești II alături de copiii din aceste locuri au desfășurat diferite activități bine organizate în fiecare dintre zilele școlii de vară. Printre acestea amintim atelierele de creație, cateheza intitulată “Importanța Postului Adormirii Maicii Domnului”, activități în aer liber, excursie la Mausoleul de la Mărășești, piese de teatru și nu în ultimul rând, participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
În Parohia Giurgiuoana, părintele Dulhac Vasile a strâns la sânul bisericii copiii din aceste locuri, desfășurând împreună cu ei activități în aer liber și multe altele cu rol educativ.
Bucuria și voia bună a fost la ea acasă în fiecare zi a școlii de vară din Parohia Drăgușani. Tinerii alături de părintele Negoiță Ioan au cântat pricesne închinate Maicii Domnului și au participat la Sfânta Liturghie. Pe lângă acestea, alături de Dna. Kinetoterapeut Panaite Anca, au învățat că mișcarea face parte din viețile noastre și astfel au participat la diferite exerciții fizice, plimbări cu bicicleta sărituri pe trambulină și altele. Totodată, au fost desfășurate ateliere practice și de creație, jocuri ale minții (șah, puzzle, mozaic), ateliere de pictură, origami și altele.
Pelerinajul la Mănăstirea Măgura și drumețiile la Borzești dar și la obiectivele stațiunii Târgu Ocna au bucurat sufletele celor mici din Prohia Glăvănești care alături de părintele Pașcu Gheorghe au organizat numeroase activități menite să capteze atenția tuturor.
De asemenea, participanții alături de voluntari au rostit rugăciuni, au cântat și au jucat diferite jocuri menite să le îmbogățească cunoștințele generale.
Pentru al treilea an consecutiv, copiii Parohiei Bălcuța prin organizarea părintelui Miron Ionuț-Constantin au desfășurat școala de vară, un proiect catehetic în care au avut loc convorbiri duhovnicești, cateheze, ateliere de creație și dezvoltare personală, jocuri recreative, un pelerinaj la Sfânta Mănăstire Pogleț și o drumeție în pădure, din dorința de a descoperi frumusețea cultului, a culturii și a naturii, care este darul lui Dumnezeu pentru om.
Cele patru zile au fost un bun prilej de socializare, copiii fiind încântați de activitățile propuse.
Alături de copii au fost părinți, cadre didactice, oameni de cultură ai comunității care, prin prezentarea unor teme de educație morală, culturală și civică au transformat întâlnirile într-un loc al copilăriei creștine și al bucuriei.
În cadrul taberei de vară din Parohia Berești, copiii au avut posibilitatea de a învăța lucruri noi cu privire la cinstirea sfinților și la urmarea modelului vieții lor desăvârșite.
Totodată, la invitația părintelui Burduja Petru, copiii au avut prilejul de a asculta un cuvânt de învățătură din partea părintelui Iustinian Budescu, vicar administrativ al Mitropoliei Basarabiei.
În următoarele zile, cei mici au fost dornici de lecturarea unor povestioare duhovnicești, care au fost tâlcuite de părintele Petru împreună cu cadrele didactice voluntare.
Nu au fost neglijate nici jocurile și activitățile sportive, atât de îndrăgite de copii, în cadrul cărora, ei au dat dovadă de colegialitate punându-și în practica spiritul competitiv.
Pr. Ionuț-Alexandru Apostu