Excursia tematică „Să ne cunoaștem spiritualitatea și cultura nemțeană”, la final

În perioada  12-14 martie, 100 de copii din orașul Roman și din zonele limitrofe municipiului, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim au participat la o excursie tematică în cadrul căreia au vizitat câteva mănăstiri și centre culturale nemțene. Această excursie a fost posibilă grație parteneriatului încheiat între Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Consiliul Județean Neamț.

În dimineața zilei de 12 septembrie, grupul de copii proveniți din familii aflate în dificultate, din Roman și din zonele limitrofe, s-au adunat în incinta Fundației „Episcop Melchisedec” Roman, în prezența părinților lor  unde au primit  binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim înaintea plecării în excursia tematică „Să ne cunoaștem spiritualitatea și cultura nemțeană”. Acest proiect face parte din seria manifestărilor cultural-religioase pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului le dedică elevilor  cu rezultate bune la învățătură, proveniți din familii aflate în dificultate, în cadrul proiectului eparhial “Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”. 

Imediat după primirea binecuvântării, copiii însoțiți de  Pr. Daniel Marari -directorul centrului Catehetic „Sf. Cuv. Parascheva” din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, Pr. Petronel Ciocan -coordonator pentru activități catehetice al protopopiatului Roman, Elena Enea -educator la Grădinița “Episcop Melchisedec”,  Ramona Cazacu – profesor de limba română și Ionela Dornescu -asistent medical au vizitat câteva obiective din incinta Centrului eparhial Roman, mai exact este vorba de Brutăria „Bethleem”, Fabrica de lumânări „Sf. Fotini” și Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos”, precum și Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

După aceasta, plini de bucurie și emoție sfântă, micuții au fost îmbarcați în autocare, unde au parcurs un traseu bine stabilit. În prima zi au vizitat M-rea Neamț, M-rea Vovidenia, Casa memorială „Mihail Sadoveanu”, Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”, Zimbrăria „Dragoș Vodă”, M-rea Secu și  M-rea Sihăstria. Aici au vizitat chilia Părintelui Cleopa Ilie, biserica mănăstirii și s-au recules la cimitirul mânăstirii unde au rostit o rugăciune pentru toți monahii înmormântați acolo.

A doua zi a fost rezervată altor obiective. La Centrul școlar pentru educație incluzivă Tg. Neamț –copiii au oferit daruri beneficiarilor din această instituție din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.   Cetatea Neamț, Casa memorială „Ion Creangă”, M-rea Agapia nu au lipsit nici ele dintre locurile vizitate.

La  M-rea Văratec au poposit la finalul zilei, unde au vizitat mormântul Veronicăi Micle și au participat la vecernie. Ei s-au bucurat de o primire extrem de călduroasă făcută de Maica Stareță Stavrofora Iosefina Giosanu, care a dăruit copilașilor iconițe, cruciulițe și merinde de drum pentru următoarea zi.

 După vecernie elevii au participat la două ateliere de creație „Impresii despre excursie”  și „Importanța educației în viața școlarului” moderate cu succes de doamna Elena Enea, educator la Grădinița “Episcop Melchisedec” din Roman.

A treia zi, elevii romașcani au poposit la Muzeul Etno-Folcloric "Neculai Popa", cunoscut ca "Muzeul Măștilor", din localitatea Târpești, județul Neamț. El adăpostește peste 3.000 de exponate - măști, obiecte de ceramică de la Cucuteni, obiecte dacice, obiecte populare realizate din lemn, fier, bănuți vechi, straie și împletituri păstrate din diferite perioade istorice și care au aparținut mai multor popoare.

(Pr. Daniel-Ionel Marari)