Sub genericul ”Bacăul și ocrotirea Sfinților”, în perioada 26 – 29 iunie 2022, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, multiple evenimente liturgice, catehetice, culturale și educaționale au fost desfășurate sub aripa ocrotitoare a bisericii din Municipiul Bacău, ce-i are ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
În contextul ”Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, dar și al ”Anului comemorativ al Sfinților Isihaști”, duminică, 26 iunie 2022, la ceas de seară, odorul de mare preț al Sfintelor Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, însoțit de către maica stavroforă Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, au fost aduse ca dar duhovnicesc, spre închinare, băcăuanilor și credincioșilor parohiei din Parcul Cancicov. Bucuria a fost întregită de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, care a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia. Tot în acest cadru, ca o recunoaștere a eforturilor depuse în vederea atingerii performanțelor educaționale, Ierarhul a premiat elevii merituoși ai Olimpiadei interdisciplinare ”Cultură și Spiritualitate Românească”, etapa județeană și națională.
Luni, 27 iunie, până la orele amiezii, au fost săvârșite Utrenia, Acatistul sfântului Gheorghe Pelerinul, Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, partea a doua a zilei aflându-se sub semnul rugăciunii, dar și a întâlnirii catehetice ”Sfântul Isihast Gheorghe Pelerinul”, susținute de către pr. Ioan Arsâne și pr. Iulian Ciprian Bertea, cadre didactice ale Colegiului ”N. V. Karpen” din Bacău.
Ziua de marți, 28 iunie, care a început cu oficierea Utreniei, Acatistului și Sfintei Liturghii, a fost dedicată obiceiurilor tradiționale românești, aceste fapte culturale complexe, menite înainte de toate a organiza viața și momentele importante ale trecerii omului prin lume. În acest sens, a fost invitat meșterul popular Maricel Tilibașa, membrii Centrului de socializare ”Sfânta Mc. Filofteia” ai parohiei, dar și dl. prof. dr. Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău. Seara a purtat amprenta rugăciunii, prin Vecernia unită cu Litia, dar și a dialogului.
Buchetul evenimentelor a fost încununat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, în ziua de 29 iunie, la sărbătoarea închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de către preoții coordonați de părintele protoiereu Ciprian Eugen Ciuche. Răspunsurile la strană au fost date ce către corala Sfintei Mănăstiri Văratec.
Păstorii comunității parohiale, pr. Constantin Abageru și pr. Adrian Alexandrescu, aduc mulțumiri Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea, rugăciunea și dragostea oferită în organizarea evenimentelor desfășurate.