Trei preoți din protopopiatul Bacău, respectiv din protopopiatul Onești au susținut la Centrul Eparhial de la Roman, în data de 14 decembrie 2017, lucrările pentru obținerea gradului I în preoție. Cele două comisii au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod referitoare la ”Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Centrul eparhial din Roman a avut loc joi, 14 decembrie, examenul de obținere a Gradului I în preoție la care au participat, în prima parte a zilei, preotul Ioan Deacu, parohia „Izvorul Tămăduirii” Bacău, care a prezentat lucrarea: „Rolul isihasmului în misiunea actuală a Bisericii”, sub îndrumarea pr. Prof. Univ. dr. Gheorghe Petraru, și preotul Petru Bălăiță de la aceeași parohie care a prezentat lucrarea de grad cu titlul „Monografia parohiei Lipova, Biserica de lemn „Buna-Vestire” și Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, sub îndrumarea pr. Prof. Univ. dr. Ion Vicovan.
Din comisia ce a avut ca președinte pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au făcut parte pr. Prof. Univ. dr. Gheorghe Petraru, pr. Prof. Univ. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din Iaşi și pr. Prof. Univ. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, părintele Alexandru Zamfir, consilier Administrativ, părintele arhimadrit Serafim Huzdup, consilier eparhial și părintele Ciprian-Ioan Ignat, secretar al comisiei.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a binecuvântat lucrările acestui examen, a subliniat faptul că acest moment trebuie privit ca o sărbătoare, precizând și faptul că examenul de obținere a Gradului I în preoție este unul de maturitate, de sinteză a cunoștințelor teologice și practice pe care candidatul le-a asimilat în activitatea sa pastoral-misionară și le-a aplicat în viața de parohie.
În cea de-a doua parte a zilei, cu începere de la ora 16.00 a avut loc susținerea celei de-a treia lucrări pentru obținerea Gradului I în preoție. Preotul Nicolae Zaharia de la parohia „Sfântul Nicolae” din Onești a susținut lucrarea cu titlul „Tainele integrării în Biserică (Botez, Mirungere, Euharistie) în interpretarea liturgică a primelor secole creștine. Locul acestei interpretări în educația religioasă și în viața duhovnicească a creștinului în zilele noastre”, având ca îndrumător pe pr.Prof.Univ. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași. Alături de Ierarh, din comisia de examinare a lucrării au mai făcut parte: pr. Prof. Univ. dr. Cristinel Teșu, părintele arhimadrit Pimen Costea, vicar eparhial, părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ, părintele Valentin Băltoi, consilier cultural și pr. Ciprian-Ioan Ignat, secretar al comisiei.
După prezentarea referatelor de către preoții profesori îndrumători și deliberarea comisiilor examinatoare, toți cei trei candidați au obținut nota 10.
La finalul susținerilor de dimineață și de după amiază, cei trei preoți au fost felicitați de către Ierarh pentru efortul și rezultatele obținute în munca de cercetare.
(Pr. Daniel Marari)