La Centrul Eparhial din Roman, în data de 20 decembrie, a avut loc susținerea a două lucrări pentru obținerea gradului I în preoție. Comisia a avut ca președinte pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la dezbatere fiind prezenți și Preoți Consilieri din cadrul Administrației Eparhiale.
Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod referitoare la ”Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical”, precum și a îndeplinirii condițiilor prevăzute de aceasta în vederea obținerii Gradului I în preoție, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Centrul eparhial din Roman a avut loc în data de 20 decembrie, examenul de susținere a Gradului I în preoție. La acesta au participat doi preoți din Protopopiatul Buhuși, mai precis PC Pr. Lazăr Toader de la Parohia Gârleni și PC Pr. Marian Niculae de la Parohia Bahna.
Comisia prezidată de Ierarhul romașcan a avut în componența ei ca membri pe pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din Iaşi și pe pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu, prodecan al aceleiași prestigioase instituții. Acestora li s-au alăturat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Pimen Costea, Vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și părintele dr. Constantin Mareș, protoiereu de Moinești.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cel care a binecuvântat lucrările acestui examen de grad, a subliniat faptul că acest moment trebuie privit ca o sărbătoare personală a fiecăruia dintre candidați. De asemenea, Ierarhul a precizat faptul că examenul de obținere a Gradului I în preoție este unul de maturitate, de sinteză a cunoștințelor teologice și practice asimilate în misiunea pastorală a oricărui preot candidat.
La rândul său, părintele prof. dr. univ. Ioan Vicovan și-a exprimat bucuria de a se întâlni cu IPS Părinte Ioachim, pe care l-a catalogat ca fiind un ierarh dinamic ancorat în realitățile contemporane, sociale și religioase ale timpului.
Imediat după acest moment, preotul Lazăr Toader a prezentat lucrarea cu titlul: „Preotul, ca rugător pentru semenii săi”, întocmită sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu. A urmat apoi, sub îndrumarea aceluiași distins profesor ieșean, susținerea lucrării cu tema: „Preotul – păstor duhovnicesc al zilelor noastre”, de către preotul Marian Niculae.
La final, preoții examinați în vederea obținerii Gradului I în preoție, au răspuns întrebărilor venite din partea Ierarhului și a membrilor comisiei, fiind felicitați pentru munca depusă și pentru frumoasele rezultatele obținute în anii de pastorație petrecuți în parohiile încredințate spre păstorire.
(Pr. Daniel Marari)