Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Centrul eparhial de la Roman, s-a desfăşurat marți, 17 iunie 2025, examenul de capacitate preoțească pentru slujitorii din mănăstirile aflate pe raza jurisdicțional-canonică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Verificarea cunoștințelor teologice și a capacității de a fi un bun duhovnic au constituit baza examenului de capacitate preoțească susținut de candidații înscriși la această sesiune, desfăşurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în sala de ședințe a Casei „Sfântul Ierarh Dosoftei”, ce întregește ansamblul arhitectonic al Centrului eparhial de la Roman.
În fața comisiei coordonate de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, din care au făcut părintele arhimandrit Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, preotul Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc, preoți consilieri și inspector de la Centrul eparhial, precum și cadre didactice de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman, candidații au susținut mai întâi probele scrise la disciplinele Dogmatică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Omiletică.
Apoi, în sala de ședințe a Casei „Sf. Ierarh Dosoftei” candidații s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, unul dintre scopuri fiind verificarea nivelului cunoştinţelor dobândite şi capacitatea de a le aplica în viaţa de mănăstire. Întâlnirea a fost deschisă de părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc, care a vorbit despre importanța examenului de capacitate preoțească și despre exigențele cerute candidaților în contextul social actual. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a dialogat cu candidații abordând teme diverse din aria disciplinelor teologice studiate de aceștia în perioada formării seminariale și universitare, dar și modul în care acestea își găsesc aplicabilitate în viața pastoral-misionară monahală. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre efortul pe care ieromonahii l-au făcut în încercarea de a reface frumusețea de altă dată a mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și despre faptul că monahismul, prin duhovnicii săi, este chemat să răspundă provocărilor societății contemporane:
„Facem parte dintr-o biserică dinamică care încearcă să meargă în pas cu cerințele timpului. Timpul suntem noi și depinde de modul în care îl transfigurăm, nu de cum îl desfigurăm. Suntem chemați să împlinim binele și făcând binele noi știm că el se înregistrează undeva, pentru că face parte din ființa lui Dumnezeu și se manifestă prin noi. Noi nu trebuie să ne însușim în mod egoist faptele bune, să nu le numărăm, ci să le facem. Când am venit ca ierarh în această Eparhie am vizitat mănăstirile și am realizat că nimic nu mai este istorie, decât în câteva mănăstiri mai importante. Celelalte sunt noi sau reînnoite, după ce au fost demolate în perioada comunismului. Dumneavoastră ați reușit să dați viabilitate zidurilor care au rămas după acea perioadă și ați restructurat și refăcut mănăstirile. Aceasta se numește, în termenii teologici, praxis, adică partea practică. Întâlnirea de astăzi respectă normativele date de forurile superioare bisericești. Noi trebuie să mergem în ritm cu societatea atât cât este compatibilă aceasta cu determinarea noastră de a merge pe cărarea către Împărăția lui Dumnezeu. Să dați timpului timp și orice lucrare a voastră să fie duhovnicească, să fie o liturghie”.
Examenul de capacitate preoțească a fost încheiat cu proba orală la disciplinele Liturgică, Omiletică, Legislație Bisericească și Exegeză Biblică, fiecare dintre candidați răspunzând întrebărilor adresate de membrii comisiei de examinare.
(Pr. Valentin Băltoi)