Examen de admitere la specializarea asistent medical generalist, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman

Luni 28 august 2023 a avut loc examenul de admitere în anul I – învățământ postliceal, an școlar 2023-2024, specializarea asistent medical generalist.

Specializarea autorizată din anul 2014 și acreditată din 2020 propune o calificare profesională importantă în perspectiva reabilitării și dotării Spitalului Precista Mare, proiect de anvergură inițiat de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Clasele în care se pregătesc viitori asistenți medicali generaliști s-au instituit în cadrul seminarului romașcan cu binecuvântarea Chiriarhului Romanului, formațiunile școlare având caracteristici specifice învățământului terțiar non-universitar: elevii trebuie să fie absolvenți de liceu cu sau fără examen de bacalaureat, cursurile de zi țin 3 ani, iar învățământul teoretic este împletit cu cel clinic, realizat în parteneriat cu Spitalul Municipal de Urgență Roman, în conformitate cu reglementările legale. Totodată, calificarea este dobândită în urma promovării unui examen final de certificare a calificării profesionale nivel 5. În plus, în cadrul seminarului romașcan, locurile disponibile sunt bugetate integral, nepercepându-se taxe de școlarizare de la elevii înscriși.
Pentru admiterea în anul I – an școlar 2023-2024 un număr de 64 de persoane s-au înscris pentru cele 56 de locuri disponibile, ce completează două clase de anul I. În conformitate cu Metodologia de admitere, document elaborat la nivelul școlii, avizat de Inspectoratul Școlar General Neamț, s-a susținut în sala „Dimitrie Matcaș” o probă scrisă la disciplina Anatomia și fiziologia omului. În deschiderea zilei, P. C. Arhim. Dr. Andrei Ioniță, delegatul Centrului eparhial, dar și cadru didactic în cadrul liceului, cu specializarea medicină generală, a încurajat aspiranții la nobila profesiune, citindu-le rugăciunea pentru știința de carte, și transmițând binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim candidaților.
Comunitatea educațională a seminarului romașcan îi mulțumește Înaltpreasfințitului Ioachim pentru purtarea de grijă avută ca învățământul postliceal realizat în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman să realizeze un produs educațional de calitate. Rugăciunile Înaltpreasfinției Sale au întărit osteneala resursei umane a școlii, rata promovării examenului final a celor șapte promoții de absolvenți de învățământ postliceal sanitar fiind de 100%.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru