Duminică, 25 noiembrie, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va fi prezent în mijlocul credincioșilor din Mănăstirea Cașin. Înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, Preasfinția Sa va oficia slujba Sfintei Liturghii la biserica ”Sf. Simeon Noul Teolog” din localitate.
Momentele de înaltă trăire și bucurie duhovnicească vor fi prefațate de aducerea spre închinarea credincioșilor a moaștelor Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, pentru prima oară, în singurul locaș de cult ce poartă numele marelui teolog al Bisericii noastre.
Tot cu acest prilej va fi sfințită icoana Sfinților Trei Teologi: Sf. Ioan Teologul, Sf. Grigorie Teologul și Sf. Simeon Noul Teolog.
După aceasta, la Onești, la orele 13.00, va avea loc lansarea volumului “Teologia mistică poetică- imnele iubirii dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog – 1000 de ani de la compunerea lor”, apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la editura Basilica.
Cartea conține comunicările științifice susținute la Simpozionul „Imnele iubirii dumnezeiești” ale Sfântului Simeon Noul Teolog, Mănăstirea Cașin, Bacău (28-29 noiembrie 2009). Autorii studiilor din volum, în număr de douăzeci și cinci, sunt profesori universitari de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și profesori de seminar și de religie din învățământul preuniversitar, care au aprofundat opera marelui teolog mistic bizantin.
Cuvântul înainte îi aparține Preafericitului Părinte Daniel, care ilustrează portretul spiritual al „Noului Teolog”, precizând că acesta este „un mare mistic bizantin, care a dezvoltat o teologie a luminii harului și a iubirii de Hristos, bazată pe trăirea, simțirea și vederea (contemplarea) lui Dumnezeu”. Evenimentul cultural religios se va încheia cu un concert de colinde ce va fi susținut de corala preoților din Protoieria Onești.