Evenimentul de tineret „ATOR-eanul moldovean” a ajuns la a IV-a ediție

În perioada 5-8 noiembrie 2021 ATOR Roman a organizat cea de-a patra ediție a manifestării "ATOR-eanul moldovean" în spațiul oferit cu generozitate de conducerea Liceului Teologic "Episcop Melchisedec" Roman. Ediția de anul acesta a adus împreună 20 de tineri entuziaști care au desfășurat activități diverse prin intermediul cărora au legat prietenii și au împărtășit gânduri și experiențe de neuitat.

 În prima zi a manifestării tinerii s-au întâlnit cu doamna psiholog Anamaria Ciobanu, care le-a vorbit despre"Iubirea aproapelui", oferind multiple exemple pentru ca tânărul în general să aibă grijă de partea psihică care conduce la echilibrul lăuntric. De asemenea, participanții au luat parte la diferite workshopuri organizate de domnișoara asistent social Ioana Bitnic.

În cea de-a doua zi tinerii entuziaști au participat la conferința: De ce trebuie să iubim aproapele?, susținută de preotul Daniel-Ionel Marari, inspector al Biroului de catehizare și tineret din cadrul sectorului cultural al Administrației Eparhiale.

Acesta a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Părintele inspector a explicat importanța implicării tânărului în viața societății prin educație, credință și iubire curată a semenului.

Datoria care sacrifică omul se numeşte iubire. Fără iubire nici o datorie nu poate sacrifica. Iubirea înseamnă a înceta să locuieşti în tine şi a lăsa pe alţii în casa ta. Se presupune implicit o anulare de sine, o sacrificare, pentru a face schimb deplin de fiinţă cu persoana iubită. Adică, prin excelenţă iubirea este sacrificiu, dar nu acel sacrificiu la care societatea noastră se gândeşte cu frică şi laşitate, ci acel sacrificiu înţeles ca o împlinire. Datoria iubirii care sacrifică omul este împlinirea omului.

Părintele a vorbit și despre prietenia cea adevărată, care trebuie să caracterizeze oamenii.


        Există o diferenţă între prietenie şi convenţiile amicale cotidiene cu ceilalţi. Acestea într-adevăr îşi au fundamentul în micile (sau marile) interese, bazându-se pe logica ofertei şi datoriei. Acest tip de relaţii sunt de obicei superficiale, anulând implicarea efectivă şi afectivă şi nu sunt de condamnat, excepţie făcându-o implicarea duhului de viclenie.Prietenia adevărată este însă o relaţie mai profundă ţinând de taina persoanei, adică de auto dăruire pentru cel iubit.Iubirea este principala diferenţă ce se face între o adevărată prietenie şi amiciţie.  Însuşi Mântuitorul le spune apostolilor: „De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute” (Ioan 15,15). Acest tip de prietenie pe care Mântuitorul ni-l oferă ca model, iubirea care ne-o dăruieşte El, presupune încredere, autodăruire, dezinteres izvorând din cele mai sincere şi profunde sentimente umane. O prietenie este o deschidere, o bucurie de celălalt, o proiecţie a raiului pe pământ.

Manifestarea s-a încheiat cu participarea ator-enilor la Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Bisericii Albe din Roman, biserica de suflet și locul în care de-a lungul celor 5 ani de existență și-au desfășurat mulțime de activități.

Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântarea oferită privind organizarea evenimentului. De asemenea, îi mulțumim părintelui paroh Valentin Băltoi, precum și tuturor celor care au sprijinit organizarea de anul acesta a întâlnirii tinerilor atoreni”, a precizat Narcis Bejan, președintele ATOR Roman.